Sud oduzima Kutli 5,1 milijun američkih dolara i šalje ga u zatvor na 3 i pol godine

Sud oduzima Kutli 5,1 milijun američkih dolara i šalje ga u zatvor na 3 i pol godine

Ilustracija: Index (FaH)

MIROSLAV KUTLE, ozloglašeni privatizacijski tajkun, a koji se već godinama nalazi u bijegu od pravosuđa u susjednoj BiH, na Županijskom sudu u Dubrovniku osuđen je na tri godine i šest mjeseci zatvora. Kutle će morati vratiti i 5,1 milijun američkih dolara protupravno stečene imovinske koriste. Riječ o poznatom izvlačenju novca iz Kutlinog Globusa, a u aferu su bili uvučeni i bankari Dubrovačke banke.

Da svi drugi ne čine ista kaznena djela

Kao olakotna okolnost sud je uzeo u obzir da Kutle u vrijeme činjenja ovog kaznenog djela nije bio osuđivana osoba, da je suprug i otac troje djece, da je počinio ovo kazneno djelo kao jedan od blažih oblika suizvršilaštva, kao poticatelj, i kao osobito olakotna okolnost uzeta je u obzir činjenica da je od izvršenja djela do presuđenja prošao doista veliki vremenski period.

"Kao otegotna okolnost uzeta je u obzir činjenica da je u vrijeme izvršenja djela bio gledajući hijerarhijski-poslovno na najvišem položaju u tvrtki Globus grupi, koja je u sastavu imala Globus holding, te činjenica da je novčani iznos kojim je oštetio Globus holding a sebi pribavio imovinsku korist doista velik i tada i danas.Sud je uvjerenja, da će se s kaznom od 3 godine i 6 mjeseci postići svrha kažnjavanja tj. daće se s ovom kaznom izraziti društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela, jačati povjerenja građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava i utjecati na počinitelja i sve druge da ne čine kaznena djela", stoji u obrazloženju presude.

Županijski sud zaključio je da Miroslav Kutle ne smije zadržati ono što je protupravno činjenjem kaznenog djela stekao.

Izvlačenje novca

Kutle je naime tijekom rujna 1997. godine kao osnivač i predsjednik uprave trgovačkog društva 'Globus grupa' u čijem je društvu bilo i trgovačko društvo "Globus holding", u cilju da se znatno nepripadno okoristi na štetu "Globus holdinga" d.o.o., a znajući da je njegovo potraživanje prema "Globus holdingu" d.o.o. s osnova prodaje dionica tvrtke "Diona" d.d. i "Poduzeća Univerzal" neosnovano i da se temelji na realno neosnovanoj razlici između kupovne i prodajne cijene navedenih dionica, nagovorio direktora trgovačkog društva "Globus holding" d.o.o. da mu temeljem takvog potraživanja na štetu "Globus holdinga" d.o.o. podmiri dosjeli privatni kredit u iznosu od 5.102.223,00 američkih dolara.

"Kredit mu je odobren mu u veljači 1995. godine strane "Giro credit bank" iz Beča. Direktor"Globus holdinga" na nagovore Kutle dogovorio je s vlasnikom tvrtke "Centra" GmbH iz Stuttgarta i Nevenom Barač, predsjednikom uprave Dubrovačke banke d.d. da društvu "Globus holding" d.o.o. Dubrovačka banka d.d. preko društva "Centra" GmbH iz Stuttgarta odobri kredit u visini osobnog kredita Miroslava Kutle, a kada su realizirali navedeni kredit i kada je novac u iznosu od 5.102.223,00 USD prebačen na račun "Globus holdinga" d.o.o. kod Dubrovačke banke d.d., dana 30. rujna 1997. dao je nalog da se navedeni novac uplati na račun " "Giro credit bank" iz Beča i podmiri dospjeli kredit Miroslavu Kutli čime je na štetu Globus holdinga d.o.o. pribavio Miroslavu Kutli ne pripadajuću imovinsku korist u iznosu od 5.102.223,00 USD", stoji u presudi dubrovačkog Županijskog suda.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara