Sud oslobodio "lažnog liječnika" Filipovića

Sud oslobodio "lažnog liječnika" Filipovića

SINIŠA FILIPOVIĆ, kojeg se sumnjičilo da je kao lažni liječnik obavljao kirurške zahvate na pacijentima i zbog čega je vođen sudski proces na Općinskom sudu u Zagrebu, neprevomoćno je oslobođen svih optužbi. Državno odvjetništvo podnijelo je danas žalbu na oslobađajuću presudu.

Dvadestdvogodišnjem medicinskom tehničaru sudilo se za djelo nadriliječništva, ali i za krivotvorenje isprava kojima je dokazivao da je doktor medicine.

Filipovićev odvjetnik Nenad Potkonjak potvrdio je da je sutkinja Odjela za mladež Općinskog suda u Zagrebu, Melanija Grgić, njegova branjenika nepravomoćno oslobodila po sve tri točke optužbe. Potkonjak kaže da se obrana temlejljila na činjenici što Siniša svojim postupcima nije ostvario materijalnu korist. Nadalje, tijekom kazneog postupka ispostavilo se da su mogi pacijenti Sinišu Filipovića zamijenili s kirurgom Jakošom Filipovićem, te su lansirane dezinformacije da je Siniša obavljao kirurške zahvate. Potkonjak kaže da isprave koje je navodno krivotvorio uopće nisu javne isprave, odnosno da kao službene zapravo ne postoje.

´Žalili smo se na presudu Općinskog suda zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i stoga od Županijskog suda tražimo ukidanje presude i ponavljanje suđenja´, kazala je Hini općinska državna odvjetnica u Zagrebu Vesna Abramović. Nije željela govoriti o detaljima žalbe, rekavši da je sada sve na drugostupanjskom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lažnog liječnika" Filipovića početkom siječnja 2001. prijavio je Hrvoje Tomasović, bivši kirurg KB ´Sestre milosrdnice´ u kojoj je Filipović volontirao.
Policija je nakon toga utvrdila da je Filipović volontirao i u KB ´Dubrava´, te da nije imao diplomu liječnika, već samo završenu srednju medicinsku školu.

Komisija za unutarnji nadzor Kliničke bolnice ´Sestara milosrdnica´ tada je, kao i sud, utvrdila da Filipović nije mogao ugroziti zdravlje ili život pacijenata jer niti jedan medicinski rad nije obavljao samostalno, već je isključivo obavljao poslove na razini srednje stručne spreme. 

Prije završetka policijske istrage smijenjen je ravnatelj te bolnice dr.Veljko Božikov, za kojega je utvrđeno da je izravno odgovoran što je Filipović upućen kao volonter na Odjel kardiokirurgije.

Nakon bolničke istrage također je smijenjen dr. Petar Kirac v.d. šefa kirurgije u Vinogradskoj bolnici. Protiv dvojice kirurga iz KB "Sestre milosrdnice" podnesena je kaznena prijava zbog nesavjesnog rada u službi, jer nisu provjerili dokumentaciju što je omogućilo Filipoviću da kao liječnik mjesecima sudjeluje u radu na Odjelu kirurgije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara