Sud presudio: Političara AfD-a smije se nazivati fašistom

Sud presudio: Političara AfD-a smije se nazivati fašistom
Foto: EPA

PREDVODNIK tirinškog ogranka populističke Alternative za Njemačku (AfD) Bjoern Hoecke smije biti nazivan fašistom, presudio je sud u Meiningenu.

Presuda se odnosi na okupljanje AfD-a prošlog tjedna u istočnonjemačkom Eisenachu i prosvjede u istom gradu koji su bili najavljeni kao "Prosvjed protiv rasističkog AfD-a te posebice protiv fašista Hoeckea".

U gradu se prosvjedovalo protiv AfD-a
 
Grad Eisenach je dozvolio prosvjede protiv AfD-ovog okupljanja uz uvjet da se iz naziva ukloni "fašistički" jer se radi o kaznenom djelu nanošenja uvrede.
 
Organizatori prosvjeda su po hitnom postupku podnijeli tužbu protiv ove odluke pred Upravnim sudom savezne pokrajine Tirinške kojoj je na kraju i udovoljeno.
 
U tužbi su organizatori naveli kako je pojam fašist opravdan te su naveli čitav niz citata iz Hoeckeovih govora koje sociolozi i povjesničari jasno svrstavaju u ideologiju fašizma.
 
Nakon toga je, kako prenosi njemačka novinska agencija dpa, sud ustvrdio kako pojam fašizam nije puka tvrdnja nego da je "potkrijepljen činjenicama". Sud je priopćio i kako se radi o odluci "između prava na slobodu izražavanja i osobnog integriteta".

AfD žestoko kritizirao odluku suda
 
AfD je žestoko kritizirao odluku Upravnog suda i ocijenio je kao nastavak trenda po kojem sudovi ne štite političare od javnih napada.
 
"Ova presuda je sramota za pravnu državu", rekao je Stefan Moeller, jedan od čelnika AfD-a za Tirinšku.
 
Bjoern Hoecke je vođa tzv. "Krila" unutar AfD-a koje zastupa radikalniju struju unutar ove desno-populističke stranke. On se do sada u više navrata javnim nastupima približio nacističkim svjetonazorima zbog čega se od njega distanciralo i vodstvo stranke na saveznoj razini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara