Sud privremeno zabranio Šnajderovu predstavu "Kamov, smrtopis"

PREDSTAVA "Kamov, smrtopis" autora Slobodana Šnajdera privremeno je zabranjena odlukom zagrebačkog Trgovačkog suda zbog spora oko autorskih prava devetorice poznatih hrvatskih kompozitora čija su djela korištena u predstavi.

Zagrebačka trgovačka sutkinja Draženka Deladio zabranila je izvođenje predstave na 15 dana, a u tom roku devetorica nezadovoljnih autora moraju podnijeti tužbu i pokrenuti parnicu.

Osim zabrane izvođenja Šnajderove predstave, koju je u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih režirao Branko Brezovac, zabranjeno je i iznajmljivanje i prodaja CD izdanja "Kamov, smrtopis - Moulin Rouge".

Sud je odredio i novčane kazne u slučaju da se predstava unatoč zabrani ipak izvede. U tom bi slučaju Šnajder morao platiti 15 tisuća, a Zagrebačko kazalište mladih 30 tisuća kuna.

Sutkinja je odluku, na koju nezadovoljna strana ima pravo žalbe, donijela nakon što je i sama odgledala predstavu i utvrdila da su u njoj nedvojbeno korištena autorska glazbena djela Jasenka Houre, Zdenka Runjića, Pere Gotovca, Dade Topića, Drage Mlinarca, Alfija Kabilja, Stjepana Mihaljinca, te Stipice i Nikice Kalogjere.

U Šnajderovoj predstavi, koja je premijerno prikazana u ožujku, autor glazbe Marijan Nekaka preradio je 20-tak pjesama od Hourine "Mi plešemo", Runjićevih "Galeb i ja" i "Oprosti mi pape", Topićeve "Makedonije", do "Odvest ću te na vjenčanje" Stipice Kalogjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravni zastupnik devetorice autora Pavle Fellner kazao je Hini kako će idućeg tjedna s njima dogovoriti daljnje korake, odnosno hoće li podnijeti tužbu.

"Ne želim ništa najavljivati, no postoji mogućnost da se tužbom zatraži trajna zabrana predstave, javna isprika i naknada štete", kazao je.

Fellner tvrdi da su devetorica autora pokrenula spor jer su njihova glazbena djela izvođena bez njihova znanja i pritom izmijenjena.

(Hina) so so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara