Sudac Kolakušić za Index: Ovo je država za suce birokrate koji ne vide, ne čuju i ne govore

Sudac Kolakušić za Index: Ovo je država za suce birokrate koji ne vide, ne čuju i ne govore

Ilustracija: Index 

"NAŽALOST ovo je potpuno jasna poruka sucima da se ne smiju uključivati u javne rasprave o zakonima kojima se odlučuje o sudbini hrvatskog gospodarstva, a time i svih građana Hrvatske. Pretpostavljam da je idealan hrvatski sudac 'sudac birokrat' koji ne vidi, ne čuje i ne govori, ili u prijevodu na jedan od jezika EU-a 'slot machine judge'", kaže sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić u razgovoru za Index. 

  
Naime, Trgovački sud u Zagrebu udovoljio je zahtjevu Konzuma koji je zatražio izuzeće suca tog suda Mislava Kolakušića u stečajnom postupku pokrenutom temeljem prijedloga tvrtke Ovum.
 
Zabranjuje se sucima da podnose zahtjeve za ocjenu ustavnosti
 
Konzum je od predsjednika zagrebačkog Trgovačkog suda zatražio izuzeće suca Kolakušića jer smatraju da je "svojim javnim istupima i postupanjem potvrdio svoju pristranost u izvršavanju sudačke dužnosti". Sucu Kolakušiću zamjeraju istupe u javnim raspravama o posebnom zakonu koji je pisan za Agrokor. Kolakušić je u odgovoru Konzumu tvrdio da je "sudac dužan sudjelovati iz stručnih i moralnih razloga" u javnim raspravama, ali Trgovački sud udovoljio je Konzumu. 
 
U razgovoru za Index Kolakušić se slaže u tome kako bi ovo mogla biti poruka hrvatskim sucima da ne propitkuju zakone koji su doneseni te da suci ne bi smjeli biti ti koji će podnositi zahtjeve za ocjenu ustavnosti. 
 
Ne žele nepristrane i samostalne sudove 
 
"Trgovački sud u Zagrebu kao jedini nadležni sud pretvoren je u fikus – kvazi sud bez ikakvih ovlasti koje sud čine sudom, a to je nepristranost i samostalnost. Vidjeli smo na primjeru ovršnih rješenja kako Europski sud gleda na sudjelovanje tijela kojima nije mjesto u sudskim postupcima – ne priznaju se u EU-u. Svi smo svjesni toga da je nužna istinska reforma pravosuđa i nema kvalitetnog zakona bez ravnopravnog sudjelovanja u njihovoj izradi ministarstava pravosuđa, gospodarstva i financija", komentirao je Kolakušić činjenicu da se u raspravi o Lex Agrokoru najviše slušalo Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija, a Ministarstvo pravosuđa najmanje.
 
Ali sada ostaje pitanje što se može učiniti nakon što je sudac Kolakušić izuzet iz slučaja Konzum.  
 
"Žalbe nema, a ne bih je ni pisao"
 
"U pouci o pravnom lijeku rješenja o izuzeću piše da žalba nije dopuštena, ali i da piše nešto drugo ne bi je imalo smisla podnositi. Odluka zasigurno nije donesena bez konzultacija, s obzirom na to da je dijametralno suprotna identičnoj situaciji s predstečajnim zakonom i ranijim zahtjevom za izuzeće po istoj osnovi koji je ranije odbijen", kazao je Kolakušić.
 
Postavlja se i pitanje što će se dogoditi sa stečajnim postupkom Konzuma nakon izuzeća suca Kolakušića. 
 
"Nakon donošenja posebnog zakona, odnosno 'zakona s posebnim potrebama' moguća je primjena tog zakona i donošenje rješenja o prekidu ranije pokrenutog stečajnog postupka ili zastajanje s tim postupkom i podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti", zaključio je na kraju Kolakušić.  
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara