Sudan neće izručivati svoje građane

SUDANSKI predsjednik Omar al-Bashir zarekao se jučer da neće izručivati sudanske građane sudovima van države. Potez dolazi nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) podigao optužnice protiv sudanskog ministra i protiv paravojnog organizatora za genocid u Darfuru.

"Sudanski se predsjednik zarekao da vlada Sudana neće slati svoje građane na suđenja van zemlje", izvijestila je državna novinska agencija. Bashir je također dodao da je sudanski pravosudni sustav više nego sposoban nositi se sa slučajevima koji se trebaju riješiti.

Ahmed Haroun, ministar humanitarnih poslova i Ali Koshayb, jedan od organizatora paravojne arapske postrojbe Janjaweed optuženi su po 51 točki optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za kampanju usmjerenu protiv etničke skupine Fur u 2003. i 2004., najkrvavijim godinama pokolja.

Janjaweed je ustrojen nedugo nakon pobune u Darfuru 2003. Od tada do danas je poubijao između 200 i 400 tisuća ljudi, a 2,5 milijuna je istjerao iz domova. Bashir je inače poznat po fantazmagoričnoj izjavi da je u Darfuru poginulo najviše 9000 ljudi, a voli i tvrditi da je situacija tamo mirna, iako ne pušta novinare na teren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europske vlade ne vole nazivati sudanski genocid genocidom, a UN rezoluciju kojom bi ga tako nazvao ne može donijeti zbog Kine, koja kao stalna članica Vijeća sigurnosti blokira akcije protiv Sudana, koji joj je bitan strateški partner u Africi.

Sudanska kriza destabilizirala je cijelu regiju. UN upozorava da bi prelijevanje darfurskog sukoba na susjedni Čad u toj državi moglo dovesti do genocida sličnom onom u Ruandi 1994. Susjedna Centralnoafrička republika također je u krizi.

Bashir uporno negira financiranje Janjaweeda, iako za to postoje brojni dokazi (između ostalih, bivši borci Janjaweeda opisivali su napade kao dirigirane od vlade, a učestala je taktika kombinacije vladinog bombardiranja sela i Janjaweedovog "čišćenja" preživjelih). Upravo je zato ova optužnica ICC-a vrlo bitna, budući da bi mogla javno dokazati takve tvrdnje. Samo, izgleda da će se čekati još dugo prije nego zaista dođe do suđenja. Ovim tempom bi Darfur uskoro mogao nadmašiti 800 000 poubijanih u ruandanskom genocidu.

J.D. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara