Sudan odbacio nacrt UN-ove rezolucije o Darfuru

SUDANSKI ministar vanjskih poslova Mustafa Osman Ismail odbacio je u srijedu revidirani nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se spominju prijetnje zbog situacije u Darfuru, a istovremeno je jedan pobunjenički pokret iz te regije objavio kako su propali mirovni pregovori s vladom koji se vode u nigerijskom glavnom gradu Abuji.

"To je neuravnoteženo, nepošteno i odbacujemo ovaj nacrt kao što smo i prvi odbacili", kazao je Ismail na konferenciji za novinare u Kairu.

Sjedinjene su Države promijenile svoj poziv za sankcijama UN-a protiv Sudana u utorak, ali su zadržale prijetnje o kaznenim mjerama, ako službeni Kartum ne prekine nasilje u Darfuru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pobunjenički pokret Pravda i jednakost (JEM) priopćio je da su pregovori propali zbog stalnog neslaganja s vladom u Kartumu oko sigurnosnih pitanja, no dodao je da se nada kako će ih obnoviti ovaj mjesec.

"Uglavnom, razgovori o sigurnosti su propali, ali se nadamo da ćemo ih obnoviti za četiri tjedna", kazao je pregovarač JEM-a Ahmed Mohammed Tugod.

Izaslanici iz druge pobunjeničke skupine Sudanski oslobodilački pokret (SLM) i dalje razmišljaju o nastavku pregovora, kazao je Tugod.

Pobunjenici su u Darfuru počeli pobunu u veljači 2003. nakon godina sukoba između afričkih seljaka i arapskih nomada zbog zemlje i vode u ovoj sušnoj regiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara