Sudarili se avion i helikopter u Nepalu, troje mrtvih

Sudarili se avion i helikopter u Nepalu, troje mrtvih
Screenshot: YouTube

U sudaru helikoptera i malog aviona koji se spremao poletjeti prema planinskom kraju pokraj Mount Everesta ove nedjelje umrle su tri osobe, među kojima i kopilot, javlja Reuters.

Avion Twin Otter koji se spremao poletjeti udario je u helikopter koji se nalazio parkiran u zračnoj luci Tenzing Hillary u malom nepalskom gradiću Lukli, poznatom kao prolaz do najveće svjetske planine, 125 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Kathmandu.

Avion kompanije Summit Air nije prevozio putnike i nastojao je uzletjeti sa zračne luke koja se smatra jednom od najopasnijih na svijetu zbog toga što ima kratku pistu okruženu planinama.

Još uvijek se ne zna uzrok nesreće

Službenici zračne luke izjavili su kako uzrok nesreće još uvijek nije poznat.

"Dvije osobe su umrle na licu mjesta, a treća u bolnici u Kathmandu”, izjavio je službenik zračne luke Pratap Babu Tiwari.

Poginula dva člana osiguranja i kopilot

U nesreći su poginula dva zaposlenika osiguranja koji su se nalazili pokraj helikoptera te kopilot. Pilot helikoptera bio je među troje ozlijeđenih, a samo je stjuardesa izašla iz nesreće neozlijeđena. 

Padovi zrakoplova nisu rijetki u planinskom Nepalu u kojem se nalazi osam od 14 najviših svjetskih vrhova, među kojima i Mount Everest.

U Nepalu avionske nesreće nisu rijetkost

Ove veljače helikopter u kojem se nalazilo sedam ljudi, među kojima i nepalski ministar turizma, srušio se uslijed loših vremenskih prilika u istočnom Nepalu. Nitko od putnika nije preživio.

Zračnu luku u Lukli izgradio je planinar Sir Edmund Hillary iz Novog Zelanda. On je zajedno sa Sherpom Tenzingom Norgayem prvi čovjek koji je osvojio vrh Everest 1953. godine. Zračna luka bila je dar ljudima koji žive u ovoj udaljenoj regiji, Solukhumbu.

2008. godine još jedan avion Twin Ottera sa 16 putnika i tri člana posade srušio se prije slijetanja u Lukli.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara