Sudionici "Mijenjam ženu" ugovorom pristaju na klevetanje, ponižavanje i omalovažavanje

NITKO od sudionika RTL-ove emisije "Mijenjam ženu" nema kod sebe kopiju ugovora koju je potpisao. Ništa čudno kad se uzme u obzir činjenica da ugovorom pristaju na klevetanje, ponižavanje i omalovažavanje.

24sata su u posjedu jednog od takvih ugovora prema kojem RTL može, prema vlastitom nahođenju, "objaviti i/ili iznijeti činjenice o natjecatelju ili članu njegove obitelji koje su osobne, privatne, intimne, iznenađujuće, klevetničke, omalovažavajuće, nezgodne ili neprilične naravi, a koje mogu biti stvarne i/ili izmišljene."

Uz to "izgled, opis i/ili prikaz njihova lika u emisiji, kao i njihovi i tuđi postupci prikazani u emisiji mogu biti omalovažavajući, klevetnički, nezgodni ili na koji drugi način neprilične naravi te da natjecatelja ili pojedinog člana njegove obitelji mogu izvrgnuti javnom ruglu, poniženju ili osudi."

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Žarko Puhovski smatra da je zadržavanje oba primjerka ugovora u izravnoj suprotnosti sa Zakonom o obveznim odnosima. "RTL smatra da se pravo na čast i ugled može otuđiti ugovorom. Ali ugovorom se nikako ne može poništiti zakon. Kleveta je kršenje zakona! Ne može se nekoga obvezati da pristaje na kršenje zakona." – izjavio je za 24sata.

"Suludo je da svjesno pristaju na takav ugovor. Toliko im je važan novac, slava ili kuhinja koju mogu osvojiti, da bi sebe izvrgnuli i užasnom tretmanu. Nevjerojatno je što rade da bi preživjeli. Prelaze i preko vlastitog leša!" – rekla je Gordana Vilović, profesorica etike novinarstva.

Neke od sudionica kažu kako uopće nisu imale vremena pročitati ugovor dok su druge rekle kako su ga, nakon nećkanja, ipak potpisale. Brine ih činjenica da su svoja prava RTL-u predala bez vremenskog ograničenja.

Psiho testovi se uopće ne provode, a razgovore s obiteljima, koji traju 15-ak minuta, obavljaju studenti. "Da biste uopće dobili psihološki test, morate imati licencu. Ne da nekvalificirana osoba ne može test evaluirati, nego ga ne može niti primjenjivati." – komentirala je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Gordana Buljan Flander.

Osvrnula se i na glasine o tome da je jedan otac na snimanju ošamario svoje dijete, a da se snimanje nakon toga jednostavno nastavilo. Naglasila je kako je RTL morao reagirati i prijaviti događaj.

Julia Nikolas, producentica originalne njemačke verzije te emisije kaže da ona sebi ne bi mogla dopustiti takve propuste. Kod njih selekciju kandidata provode profesionalni casteri koji u obitelj odlaze barem tri puta, a svaki od razgovora traje tri sata.

Na samu sumnju da nešto nije u redu, od obitelji se odustaje. Ona je snimanje prekidala već tri puta, a da se dogodi slučaj da netko od roditelja udari dijete, prekinula bi snimanje.

RTL pak nije htio komentirati sporne dijelove ugovora kao ni činjenicu da sudionici ne posjeduju kopiju istog.

Kako pišu 24sata, RTL je sudionike "Mijenjam ženu" nagovarao da tuže te dnevne novine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara