Sudionici tribine "Hrvatska vojska u Iraku da ili ne" kažu: "ne"

Hrvatska vojska u ovome trenutku nikako ne bi trebala otići u mirovnu misiju u Irak pod američkim zapovjedništvom, zaključak je sudionika večerašnje tribine u Europskom domu u Zagrebu pod nazivom "Hrvatska vojska u Iraku da ili ne".

U raspravi su sudjelovali saborska zastupnica SDP-a i bivša ministrica obrane Željka Antunović, saborski zastupnik HSP-a Tonči Tadić i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Muftija Ševko ef. Omerbašić.

Otvarajući raspravu, voditelj Bartol Letica je rekao da se pozivu na večerašnju tribinu nisu odazvali iz Ministarstva obrane i Ureda predsjednika Republike.

Željka Antunović je, procijenivši da se od Hrvatske u dogledno vrijeme neće zahtijevati da sudjeluje u mirovnoj misiji u Iraku, istaknula je da to Hrvatska neće olako moći odbiti, prihvati li UN da bude nositelj stabilizacije poratnog Iraka. Dok SAD vodi glavnu ulogu u Iraku, Hrvatska nije obvezna poslati svoje ljude u tu državu, zaključila je Antunović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muftija Ševko ef. Omerbašić rekao je da iz osobnog iskustva zna da su SAD i Zapad zbog politike prema islamskom svijetu tim ljudima neprihvatljivi kao partner. Odlazak hrvatskih vojnika u Irak pod američkim vodstvom mogao bi imati neprocjenjive posljedice za Hrvatsku, kao što su terorizam, moguće pogibije hrvatskih vojnika i slično, rekao je Omerbašić. Podsjetio je da je Hrvatska u sklopu bivše Jugoslavije gospodarski živo surađivala s islamskim svijetom te je pozdravio najnovije poteze hrvatske vlasti radi gospodarskih i drugih oblika zbližavanja.

Razlog što je SAD napao Irak bio je interes za iračku naftu, a izgovor navodno iračko oružje za masovno uništenje, rekao je Tonči Tadić, saborski zastupnik HSP-a. Podsjetio je da u Iraku u stalnim sukobima okupacijskih vojnika i gerilaca pogine najmanje jedan saveznički vojnik na dan. Tomu se ne nazire kraj, pa SAD mora poslati vojnike iz partnerskih zemalja na koje čini pritisak, kaže Tadić. Nema države koja je poslala svoje vojnike u Irak a da nije imala poginulih, naglasio je i zapitao što bi hrvatski vojnici trebali raditi u iračkom kaosu.

(Hina) xaš yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara