Suđenje četvorici srpskih časnika za Srebrenicu počinje 6. svibnja

SUĐENJE četvorici časnika vojske bosanskih Srba optuženih za pokolj nekoliko tisuća Muslimana u Srebrenici počet će 6. svibnja pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY), objavio je u srijedu ICTY.

Četvorica časnika, Vidoje Blagojević, Dragan Obrenović, Momir Nikolić i Dragan Jokić, optuženi su da su "sudjelovali u zajedničkom zločinačkom pothvatu" s ciljem "hvatanja i masovnog pogubljenja tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka iz bosanske enklave Srebrenice" 1995. godine, navodi se u optužnici.

Snage bosanskih Srba pod vodstvom Ratka Mladića pogubile su 11. srpnja 1995. više od 7.000 Muslimana iz Srebrenice, koja je tada bila pod UN-ovom zaštitom.

Momir Nikolić, jedan od zamjenika zapovjednika brigade Bratunac, koja je sudjelovala u zauzimanju enklave, odgovarat će za genocid.

Njegovi suoptuženici Vidoje Blagojević, zapovjednik brigade Bratunac i Dragan Obrenović, jedno vrijeme zapovjednik brigade Zvornik, optuženi su za sudjelovanje u genocidu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva trojica, kao i Dragan Jokić, optuženi su i za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Izjasnili su se da se ne osjećaju krivima.

Genocid u Srebrenici ICTY je potvrdio u kolovozu 2001. presudom protiv srpskog generala Radislava Krstića, koji je osuđen na 46 godina zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara