Suđenje Cviku ispočetka zbog greške suda?

Suđenje Cviku ispočetka zbog greške suda?

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Arhiva (Index)

NEVJEROJATNA situacija dogodila se na suđenju Jakši Cvitanoviću Cviku i korčulanskoj narko hobotnici. Optuženi Stjepan Matusina zatražio je izuzeće suca Damira Romca, i to zato što je kao član raspravnog vijeća prije dvadesetak dana sudjelovao u radu izvanraspravnog vijeća koje je odlučivalo o produljenju pritvora.

U svibnju svi na slobodi osim Cvika?

Romac se ne sjeća je li sudjelovao u radu izvanraspravnog vijeća, no njegovo ime stoji u odluci. Sudac Zoran Matulović odgodio je suđenje do 11 sati kako bi Ante Perkušić, predsjednik Županijskog suda u Splitu, odlučio o zahtjevu za izuzećem. 

Ukoliko bi se izuzeće prihvatilo, cijelo suđenje moralo bi krenuti ispočetka zbog novog člana raspravnog vijeća. U tom slučaju, izgledno je da bi svi optuženici, osim Cvika, u svibnju izašli iz pritvora, jer ih dulje od tri i pol godine ne mogu držati u pritvoru bez makar nepravomoćne presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, na koncu se ustanovilo da je riječ o pogrešci, jer u radu izvanraspravnog vijeća nije sudjelovao sudac Romac, već njegova kolegica Maria Majić. Nešto je, međutim, još za reći imao Dino Puljić, branitelj Stjepana Matusine. Naime, ispostavilo se da zapisnik sa sjednice vijeća nije potpisan. Nije ga potpisao ni Romac, a nije to učinila ni sutkinja Majić.

Odluku otpremili Vrhovnom sudu, a zapisnik nisu potpisali?!

"Zapisnik nije potpisan pa je odluka o produljenju pritvora ništavna i okrivljenik bi se trebao odmah pustiti na slobodu", zatražio je odvjetnik Puljić. Prijedlog je neutemeljen, zaključio je sudac Matulović, jer se odluka o produljenju pritvora trenutno razmatra na Vrhovnom sudu. 

Odvjetnik Puljić inzistirao je da se zavede i da zapisnik nije bio potpisan, no sudac Matulović oduzeo mu je riječ, optužio ga za nekorektnost i zaprijetio izbacivanjem iz sudnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara