Suđenje dr. Šimiću: Liste za operacije iza zaključanih vrata

DRUGOG dana suđenja kardiokirurgu dr. Ognjenu Šimiću optuženom da je tražio i primao mito od pacijenata koje je od 1998. do 2006. operirao u riječkom Kliničkom bolničkom centru, tužiteljstvo je i dalje "napadalo stup obrane" odnosno prijavnice za operacije.

Danas se čak osam svjedoka složilo kako su vrata ureda dr. Šimića bila vječno zaključana i da listu nikad nije pokazivao. Šimić se pak brani kako bez prijavnice kardiologa nitko nije mogao biti operiran, a prijavnica kao i lista pacijenata koji se pripremaju za operaciju, bile su svima dostupne.

Ured vječno zaključan

Njegovi kolege doktori i medicinske sestre koji su danas svjedočili potvrdili su pred sutkinjom Ikom Šarić kako je ured bio vječno zaključan, a bez Šimićeva znanja nitko nije mogao ući unutra. Štoviše njegovi kolege liječnici nisu smjeli vidjeti listu čekanja, u koju je samo dr. Šimić imao uvid.

No, konkretno o primanju mita govorio je doktor Josip Španjol, koji je bio asistent na dvadesetak operacija koje je izvodio Šimić. Španjol je tako kazao kako se među specijalizantima pričalo kako je cijena par tisuća eura, ali da Šimić nije jedini koji je primao mito. Na izravni upit sutkinje, za koga se još govorilo da prima mito, Španjol je kazao: "Za doktora Kirina, dr. Eškinju i za dr. Jelića u Zagrebu".

Mito kao javna tajna

O primanju novca govorili su kolege Kovačević i Medved, no slično kao i Španjol rekli su kako nisu imali direktna saznanja o primanju mita, te da su čuli od ostalih. No, anesteziolog Nenad Srdoč, u svom svjedočenju, otišao je i korak dalje, jer se njegovo svjedočenje činilo puno blažom verzijom priče koju je dao u istrazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šimić je vrstan kirurg, a njegov tim je bio najbolji u Hrvatskoj", rekao je Srdoč, danas pun hvale za Šimića, dodajući kako se o liječnicima oduvijek svašta pričalo, no da nitko, kao ni on sam, nema konkretne dokaze.   

Glavna sestra Odjela kardiokirurgije Marinka Vlah svjedočila je o slučaju kada joj se supruga pacijenta žalila kako nema toliko novca za platiti operaciju. Pokušali su joj objasniti kako je suprug zdravstveno osiguran, te da plaćanje neće biti potrebno.

U četvrtak svjedoči Krajnović

No, svi se svjedoci danas slažu u jednom. Nitko ne zna, što se ustvari događalo iza zatvorenih vrata doktora Šimića i na koji su se način krojile liste za operacije, jer ih nitko nikada nije niti vidio. Davanje novca, čini se javnom tajnom, no još nitko nije dao konkretne dokaze. O konkretnoj primopredaji novca u četvrtak bi, kada se nastavlja suđenje, trebala govoriti rukometašica Ljerka Krajnović.

Podsjetimo, sve je krenulo u ljeto 2006. kad je riječkog kirurga USKOK uhvatio u nadziranoj predaji novca u iznosu od pet tisuća eura koliko je ovaj navodno tražio za operaciju oca poznate riječke rukometašica Ljerke Krajnović. Kirurg je tada uhvaćen u svojem uredu u KBC-u s kuvertom, u kojoj su bile označene novčanice. To ga ipak nije spriječilo da tijekom istražnog postupka tvrdi kako je potpuno nevin te kako mu je sve skupa namješteno.

I.Ć.
Foto: KBC Rijeka/HRT

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara