Suđenje Draženu Slavici: Svjedočio vatrogasac kojem je izgubljeni mobitel spasio život

Foto: Andrija Lučić / Cropix

NA SUĐENJU bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za Kornatsku tragediju danas su svjedočili vatrogasci Krešimir Grgas i Kristijan Popović.

Zanimljivo je kako je Grgas samo pukim slučajem, sa još dvojicom vatrogasaca iz DVD-a Zablaće izbjegao požar na Kornatu, jer su se vratili tražiti mobitel i radio stanicu koje je izgubio trčeći prema helikopteru. Grgas se na Kornat iskrcao sa drugom grupom vatrogasaca koje je vodio poginuli Dino Klarić, no sa Kristijanom Popovićem i Ivicom Perkovićem se vratio po mobitel.

"Tražili su vodu, a mi im je nismo mogli dati"

22-godišnji Grgas je rekao da je prizor na požarištu bio užasan. "Nekima je kosa bila potpuno izgorena, a drugima djelomično. Tražili su vodu, ali mi im nismo mogli pomoći, jer nismo imali niti vode, a niti nikakvu drugu pomoć. Dio smo pokrili svojim košuljama, a jednog folijom za opekline", kazao je Grgas. Ispričao je da ih je helikopter toga dana iskrcao blizu maslinika između Kravljačice i Šipnata te da se tada helikopter vratio po krušku s vodom, a Dino Klarić im je rekao da će morati krenuti dalje.

Kada je helikopter ponovno došao, shvatio je da mu je ispao mobitel i radio stanica te im je Klarić dozvolio da ostanu, a ostatak vatrogasaca je odletio u smjeru požara. Kasnije ih je nazvao Knežević i rekao da zovu pomoć te da ima ozlijeđenih. Grgas je uspio dobiti Slavicu koji mu je rekao da su poslali helikoptere, a da oni nastave tražiti vatrogasce. Kazao je da su tri vojna helikoptera nadlijetala opožareno područje, no da se nisu mogli spustiti zbog konfiguracije terena.

Svuda je bila razbacana vatrogasna oprema

Tri vojna helikoptera u zraku iznad Kornata potvrdio je i Kristijan Popović. "Mrtvi vatrogasci bili su na dnu klanca, a jedan pri samome vrhu litice. Između njih bili su ranjeni, koji su tražili vodu. Svuda uokolo bila je razbacana vatrogasna oprema", kazao je Popović koji je rekao da je prepoznao neke od poginulih kolega.

U nastavku suđenja, koje bi trebalo biti krajem veljače, svjedočit će još četiri vatrogasca, pilot kanadera i posada helikoptera koja je vatrogasce iz Šibenika prevezla na kobni Kornat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara