Suđenje Glavašu: Istražni sudac priznao propuste

NA SUĐENJU Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima iskaz je dao istražni sudac Mladen Filipović, koji je nakon ubojstva osječkog Srbina Čede Vučkovića u dvorištu Sekretarijata za narodnu obranu, vodio očevid tog slučaja.

Filipović je priznao da je tijekom očevida bilo propusta poput onog da je u službenoj zabilješci očevidne dokumentacije navedeno da je ubijeni Čedomir Vučković bio terorist. Također je rekao da su mu vojnici koji su tog dana bili u dvorištu Sekretarijata rekli da je Vučković prešao preko ograde i krenuo prema zgradi Sekretarijata, a nakon što su mu rekli da stane, on to navodno nije htio učiniti.

Vojnici su stoga zapucali na Vučkovića i ubili ga, rekao je Filipović dodajući da tada nije bilo razloga da im se ne vjeruje.

Što se tiče samog očevida pojasnio je da je policajcima naložio da snime i zabilježe sve tragove, te da pokupe čahure od ispaljenih metaka. Na pitanje zašto nije izuzeo oružje kojim je Vučković ubijen, odgovorio da u ratu "on kao civil i policajci koji su s njime vršili očevid, nisu mogli razoružati deset vojnika".

Filipović je također rekao da je dan kasnije od liječnika koji je obavio patološku analizu Vučkovićevog tijela doznao da ubijeni nije umro od metka nego od trovanja kiselinom. Zbog toga je zatražio cjelovitu obdukciju mrtvog tijela, a uzorak kiseline poslan je u Zagreb na analizu, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policajcu Vučkovićeva smrt bila sumnjiva

Jučer su iskaz dala trojica policajaca koji su bili dio očevidne ekipe. Jedan od njih, Ladislav Bece, rekao je da mu je po dolasku na mjesto ubojstva rečeno da je Vučković ubijen prilikom pokušaja napada na Branimira Glavaša, tadašnjeg šefa Sekretarijata narodne obrane Osijeka.

Ta je priča istražnom policajcu bila sumnjiva, jer su tragovi na terenu upućivali na to da je Vučković išao prema ogradi, odnosno da se udaljavao od zgrade u kojoj se nalazio Glavašev ratni ured.

I.K.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara