Suđenje Kultereru: Privatni detektiv dobio kredit jer je Haideru davao informacije o Hrvatskoj?

Foto: AFP (Arhiva)

NA POKRAJINSKOM sudu u Klagenfurtu započeo je sudski proces protiv Wolfganga Kulterera bivšeg šefa Hypo banke, kao i protiv njegova nasljednika Gerta Xandera te bivšeg odvjetnika Hypo banke Albina Ruhdofera. Tužiteljstvo ih tereti za pronevjeru, a za optuženike se traži desetogodišnja kazna zatvora.

> Hypo banka: Austrija spremna za suđenje stoljeća u kojem će glavnu riječ voditi Hrvati

> Bajić se vadi zbog Hypo banke: Austrijanci nam ne pružaju pomoć da istražimo naše pojedince

Austrijski ORF navodi da se sud u Klagenfurtu pripremio za ovo suđenje s obzirom na to da postoji veliki interes medija ne samo iz Austrije nego i iz Hrvatske te Njemačke. Niz svjedoka u ovom procesu svjedočit će putem videolinka za što je sudnica posebno opremljena.

Kultererov odvjetnik Ferdinand Lankans rekao je za ORF kako se posljednjih dana intenzivno pripremao za ovaj slučaj sa svojim klijentom te da se će se Kulterer na početku suđenja izjasniti da nije kriv.

Tužiteljstvo za sada tereti Kulterera za dva slučaja i to za štetu u iznosu 2,15 milijuna eura i to zato što je odobrio kredit u iznosu od dva milijuna eura zrakoplovnoj liniji Styrian Spirit koja je nedugo nakon toga bankrotirala kao i zbog kredita koruškom privatnom detektivu Dietmaru Guggenbichleru koji je u tom trenutku bio u velikim financijskim poteškoćama. Tužiteljstvo tvrdi da su oba posla su obavljena na nalog pokojnog predsjednika koruške vlade Jörga Haidera te da je Uprava banke znala da novac neće biti vraćen. 

Kulterer: Nisam kriv

Odmah na početku suđenja Kulterer se izjasnio da nije kriv, a da bi se optuženi mogli braniti političkom linijom dao je naslutiti njegov odvjetnik rekavši kako je optužnica napisana vrlo jednostrano te da nije ni objektivna a ni poštena.

"Nisam bio uključen u detaljan proces odlučivanja", rekao je Kulterer. U nastavku procesa Kulterer se branio da mu je Haider rekao da detektiv Guggenbichler treba kredit i to zbog toga jer je upao u financijske probleme.

Haiderov nalog

"Rekao sam mu da priloži dokumentaciju, dok je Haider odgovorio da će on dati Guggenbichleru naloge kojima će sigurno moći vratiti zajam", rekao je Kulterer dodajući kako je Guggenbichler Haideru "davao dobre informacije o Hrvatskoj".

Što se tiče drugog spornog kredita za Styrian Spirit, Kulterer je rekao da se sjeća detaljnog tog posla te da se ne sjće da je bilo nekakvih instrukcija. Rekao je kako je 2005. godine dobio vrlo kratki email u kojem se tražilo da se toj aviokompaniji dodijeli dodatnih 2 milijuna eura, a mail je proslijeđen Hypo Austriji.

"To nije bio kredit na zahtjev", rekao je Kulterer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara