Suđenje Miloševiću: Kriste potvrdio napade na Dubrovnik

BIVŠI hrvatski ministar obrane Petar Kriste u  Haagu govorio o navodnom dogovoru u Karađorđevu 1991. tadašnjih predsjednika Hrvatske i Srbije Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića o podjeli BiH te napadima JNA na Dubrovnik krajem te godine.

Iskazom Kriste tako je nastavljeno suđenje pred Međunarodnim sudom za ratne zločine (ICTY) protiv Slobodana Miloševića, nakon dvotjedne stanke uzrokovane lošim zdravstvenim stanjem optuženika.

U vrijeme svojeg sudjelovanja u hrvatskoj Vladi nacionalnog jedinstva, Kriste je od kolega čuo da su se Tuđman i Milošević možda dogovorili oko podjele BiH iako, kako je naglasio u iskazu, za to nikad nije bilo službene potvrde, a sam nije bio nazočan sastanku u Karađorđevu.

Otprilike u isto vrijeme osobno je, međutim, ´na stepenicama u Saboru´ dobio informaciju od Gojka Šuška da je Tuđman ´upravo donio odluku o pripajanju Hercegovine Hrvatskoj´.

JNA je na terenu pokušavala provesti u djelo plan o Velikoj Srbiji do zamišljene granice Virovitica-Karlovac-Karlobag, u sklopu kojega je, kako je rekao Kriste, 1. listopada 1991. napala Dubrovnik s kopna, mora i iz zraka, uništivši odmah prvog dana napada komunalnu infrastrukturu, pa je 40 tisuća ljudi ostalo bez struje, vode i telefona.

Potvrđujući stajalište Tužiteljstva ICTY-a da je bila riječ o napadu na civilno stanovništvo, Kriste je istaknuo kako je JNA tad okupirala cijelu dubrovačku regiju, osim desetak kilometara najužeg gradskog područja, koje je bilo u potpunom okruženju 15 tisuća dobro opremljenih vojnika, od kojih je Dubrovnik branilo između 300 i 500 pripadnika hrvatskih snaga i naoružanih građana.

Kriste je pričao i o osobnom iskustvu granatiranja Starog grada i najužeg središta Dubrovnika 6. prosinca 1991., u vrijeme pregovora o prekidu vatre s predstavnicima Generalštaba JNA koji su okončani sporazumom potpisanim 7. prosinca.

Pregovori su bili održani 5. prosinca, a JNA je tražila da hrvatske snage polože oružje, nakon čega bi se njezini pripadnici povukli dalje od grada. No, kako je rekao Kriste, hrvatska strana na to nije mogla pristati, jer je na prethodnim pregovorima na Ćilipima JNA obećala da neće ulaziti u Cavtat ako se branitelji povuku, da bi zauzela taj grad odmah nakon završetka pregovora.

No unatoč dogovorenom olakšavanju režima plovidbe u Gruškoj luci i dopuštenja da se popravi komunalna infrastruktura grada, na Dubrovnik je 6. prosinca izveden snažan artiljerijski napad u posljednjem pokušaju zauzimanja grada, što je zabilježeno na amaterskoj video-vrpci koju je Kriste predao sudu kao dokazni materijal. Kriste je rekao da je tog dana na Dubrovnik palo 600 projektila, 19 civila je poginulo, oko 60 je ranjeno, a potpuno je izgorjelo devet kuća u Starom gradu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon žestokih reakcija međunarodne zajednice, zapovjedništvo JNA je reklo da je napad izveden bez njihova znanja, ispričalo se i pokrenulo istragu o krivcima, pa je 7. prosinca potpisan sporazum. Kriste je pritom istaknuo da nikad nije čuo da je itko kažnjen ili optužen u toj istrazi.

Nekoliko puta ponovivši izjavu kako je sve dokaze dobio ´Naknadno, jer Srbija s Dubrovnikom nema apsolutno nikakve veze´, Slobodan Milošević u protuispitavanju svjedoka pokušao je iznijeti tezu kako je do sukoba u Dubrovniku došlo zbog činjenice da je Hrvatska ´militarizirala´ Dubrovnik, iako je nekoliko desetljeća bio bez ikakve vojne nazočnosti.

Bivši srbijanski i jugoslavenski predsjednik navodio je brojne datume od kolovoza do listopada 1991., što je Kriste redom odbacivao kao lažne, tvrdeći da Hrvatska tad nije imala ni ljudstva ni vojnih sredstava za takve akcije.

Kao najsnažniji dokaz da JNA nije napala Dubrovnik Milošević je navodio zapovijed Generalštaba JNA od 4. listopada 1991. o tome da se ´Dubrovnik ne osvaja, niti napada iz zraka, kopna ili mora´, upitavši toliko puta svjedoka zar nije čuo za njega da je od suca Maya dobio i opomenu.

´Ne znam ni za kakvu naredbu Generalštaba 4. prosinca i uopće me ne zanima, jer znam da je Dubrovnik napadan stalno od 1. listopada i da je već prvog dana uništena kompletna infrastruktura´, odlučno je ustvrdio Kriste.

Na Miloševićevo pitanje kako to da je JNA bila u Cavtatu koji nije nimalo oštećen, a za sva druga područja pod njezinom kontrolom tvrdi da su bila uništena i opljačkana, Kriste je odgovorio da su oko Cavtata potpuno uništena bila sva sela, a da Cavtat nije stradao zato što ga je JNA zauzela na prevaru.

´Već sam prije rekao da je oko Cavtata na pregovorima bio postignut dogovor da JNA ne ulazi u njega, no to je ona prekršila i zauzela ga na prijevaru, pa zato nije oštećen´, rekao je Kriste.

Bivši hrvatski ministar obrane svoj će iskaz završiti u utorak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara