Suđenje Srđanu Mlađanu za pljačku ljekarne

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Požegi danas je, uz iznimno jake mjere osiguranja, održano suđenje višestrukom ubojici i kriminalcu Srđanu Mlađanu kojega se tereti da je, uz prijetnju vatrenim oružjem, počinio razbojstvo u užem središtu grada 12. siječnja prošle godine, u vrijeme dok je u požeškom Kaznenom zavodu zbog ubojstva izdržavao višegodišnju zatvorsku kaznu.

Mlađan je toga dana, kako se navodi u optužnici, maskiran upao u Ljekarnu Škoko odakle je iz blagajne odnio oko osam i pol tisuća kuna.

Nakon saslušanja svjedoka sudac Predrag Dragičević izrekao mu je nepravomoćnu presudu po kojoj mu je za to kazneno djelo određena zatvorska kazna od pet godina.

Nakon što je zamjenik županijskog državnog odvjetnika Krešimir Babić pročitao optužnicu, optuženi Srđan Mlađan izjavio je da se ne osjeća krivim te da u cijelosti razumije za što ga se tereti.

Kao "krunski svjedok" na suđenju se pojavio i Tomislav Kralj koji je svojedobno s Mlađanom u maloljetničkom zatvoru u Požegi dijelio prostoriju te koji je svoj iskaz o pljački Ljekarne Škoko dao djelatnicima policije nekoliko mjeseci poslije, točnije 3. srpnja prošle godine.

U tom je iskazu, koji je pročitan, svjedok podrobno dao opis svih zbivanja 12. siječnja prošle godine kada je skupa s Mlađanom koristio mjere pogodnosti, odnosno izlaska iz požeške kaznionice. U iskazu je, uz ostalo, naveo da je nakon izlaska iz kaznene ustanove Mlađan sa sobom ponio i vrećicu u kojoj je bila trenirka, da je Mlađan na požeškoj tržnici kupio plastični pištolj te da je osobno dvadesetak minuta prije pljačke, koja je izvršena nešto iza 19 sati, bio u ljekarni. Kralj je također naveo u iskazu da je nakon pljačke vidio Srđana Mlađana kako bježi iz ljekarne.

Nakon iskaza više svjedoka, Mlađan je rekao da nema dokaza koji bi ga teretili za kazneno djelo razbojstva, da nije nađena nikakva vrećica s odjećom kao ni pištolj i da iskaz krunskoga svjedoka ne može biti vjerodostojan.

U završnoj riječi zamjenik županijskog državnog odvjetnika Krešimir Babić zatražio je da se Srđanu Mlađanu izrekne primjerena kazna kao opomena ostalima budući da je kazneno djelo razbojstva sve prisutnije, dok je odvjetnik Karlo Lončar zatražio odbacivanje optužbe jer nije predočeno dovoljno dokaza koji bi upućivali na to da je njegov klijent učinio to djelo te da je u proceduri napravljeno niz propusta.

Sudac Dragičević Mlađanu je izrekao nepravomoćnu presudu od pet godina zatvora. Napomenuo je da ta kazna, s obzirom na činjenicu da je optuženik već nepravomoćno osuđen na 15 godina za tri teška kaznena djela, među kojima je i ubojstvo policajca u Zagrebu, što je i maksimalna kazna zatvora za maloljetničku populaciju, u konačnici neće utjecati na povećanje zatvorske kazne.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara