Suđenje srebreničkoj skupini odgođeno za 8. svibnja

HAAŠKO suđenje četvorici bivših visokih časnika vojske bosanskih Srba optužnih za genocid i ratne zločine počinjene na području Srebrenice u srpnju 1995., koje je trebalo početi u utorak, odgođeno je za četvrtak 8. svibnja.

U priopćenju Haškog suda (ICTY) ne navode se razlozi odgode.

Prvooptuženi pukovnik Vidoje Blagojević, zapovjednik Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je po zapovjednoj i individualnoj odgovornosti za sudjelovanje u genocidu, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Pored njega su za genocid i ratne zločine optuženi bojnik Dragan Obrenović, načelnik stožera Zvorničke brigade VRS i kapetan Momir Nikolić, pomoćnik zapovjednika za sigurnost u Bratunačkoj brigadi. Četvrtog optuženog, bojnika Dragana Jokića, načelnika inženjerije Zvorničke brigade, optužnica tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva četvorica terete se kao sudionici "udruženog zločinačkog pothvata" čiji je cilj bilo nasilno preseljenje žena i djece iz srebreničke enklave u Kladanj 12. i 13. srpnja 1995. te zarobljavanje i likvidacija više od 7.000 bošnjačkih muškaraca starih između 16 i 60 godina u razdoblju od 12. do 19. srpnja 1995.

Pokolj, koji su srpske snage izvršile nakon zauzimanja Srebrenice, najteži je pojedinačni ratni zločin počinjen u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

(Hina) dh rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara