Suđenje u predmetu "Prlić i ostali" počinje 25. travnja

POČETAK suđenja šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata, na čelu s prvooptuženim Jadrankom Prlićem, zakazan je za utorak 25. travnja, objavljeno je u četvrtak na Haškom sudu.

Bivši čelnici HR Herceg Bosne - premijer Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić, optuženi su u 27 točaka za ratne zločine nad Bošnjacima 1993./94. godine.

Svi su se u travnju 2004. dobrovoljno predali ICTY-a, izjasnili se da nisu krivi i sada na privremenoj slobodi čekaju početak suđenja.

U ponedjeljak 24. travnja, dan uoči iznošenja uvodnih riječi strana u postupku, održat će se predraspravna konferencija.

Na statusnoj konferenciji na kojoj su u četvrtak razmatrana tehnička pitanja vezana uz početak suđenja, sudac Jean-Claude Antonetti objavio je i kako je dan ranije donesena odluka o imenovanju branitelja generalu Slobodanu Praljku.

General Praljak još je na prošloj statusnoj konferenciji održanoj koncem siječnja izrazio nadu da će dobiti natrag svoje odvjetnike Božu Kovačića i Niku Pintar.

Praljak je 13. rujna 2004. godine, pet mjeseci nakon početka postupka, zatražio da mu Haški sud plaća odvjetnika, nakon čega je tajništvo ICTY-a pokrenulo istragu o njegovoj platežnoj sposobnosti.

Sud mu je 17. lipnja odbio zahtjev za dodjelom odvjetnika, pa je Praljak nakon toga najavio da će se braniti sam. On je tajništvu dostavio daljnja objašnjenja vezana uz svoje mogućnosti da sam plaća obranu, a kako tajništvo to nije prihvatilo, 5. je siječnja zatražio preispitavanje stava tajništva i imenovanje branitelja.

Sudac Antonetti procijenio je da bi suđenje moglo trajati nekoliko godina jer se radi o najkompleksnijem predmetu u dosadašnjoj praksi ICTY-a, sa šestoricom optuženih i vrlo složenom optužnicom koja pokriva veliko razdoblje i veliki broj događaja, te s najavljenih 400 svjedoka optužbe i gotovo 10.000 dokaznih predmeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara