Suđenje "vukovarskoj trojci" i dalje na zatvorenoj sjednici

SUĐENJE "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću u srijedu je, treći dan zaredom, nastavljeno na zatvorenoj sjednici Haškog suda (ICTY) na kojoj je iskaz nastavio zaštićeni svjedok optužbe.

Svjedok, koji je iskaz započeo prošloga petka, svjedoči uz pune mjere zaštite koje uključuju sjednicu zatvorenu za javnost i zaštitu identiteta.

Umirovljeni general Mile Mrkšić, koji je 1991. zapovijedao napadom JNA i srpskih snaga na Vukovar, i njemu podređeni oficiri Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin, optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog pokolja nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz vukovarske bolnice. Pokolj je izvršen na farmi Ovčara 20. studenoga 1991.

Od početka dokaznog postupka 25. listopada prošle godine, optužba je izvela 20 svjedoka. Tužitelj Mark Moore namjerava do kraja postupka saslušati još 30-tak svjedoka, tempom dva do tri tjedno i dokazni postupak završiti do kraja travnja. U planu su, osim toga, iskazi još 20 svjedoka koji ne govore o činjenju ili propustima optuženih, a koje će tužitelj podnijeti u pisanom obliku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara