Suđenje za zločine u Lovasu: Civilima "čistili" minsko polje

Tekst: L.J.
Screenshot: HRT

U NASTAVKU suđenja 14-orici optuženih za ratni zločin u hrvatskom selu Lovasu 1991., pred Vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu svjedočio je ondašnji načelnik Uprave sigurnosti Saveznog sekretarijata za narodnu obranu bivše SFRJ Aleksandar Vasiljević.

On je u ponedjeljak posvjedočio o zarobljavanjima i ubojstvima Hrvata u tom selu navodeći kao prvog čovjeka tada prvooptuženog Ljubana Devetka. Vasiljević je naveo kako je Devetak tada bio "samozvani zapovjednik" koji je okupljao desetak pripadnika paravojne postrojbe "Dušan Silni". Kazao je kako je 22. listopada 1991. obaviješten da su pripadnici "Dušana Silnog" i Teritorijalne obrane Valjevo, tada stacionirane u Lovasu, pucali po zarobljenicima koji su, natjerani u minsko polje, bježali od eksplozija. Prema njegovim informacijama, tamo je tada poginulo 16-17 ljudi, i to na način da su natjerani čistiti minsko polje.

Suđenje za ratne zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008. Za ratne zločine nad 70 civila u Lovasu optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović te pripadnici postrojbe "Dušan Silni" Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara