Šuker najavio mjere kojima će Vlada ublažiti udar na džepove građana

MJERE kojima će Vlada pokušati ublažiti posljedice rasta cijena energenata na životni standard građana najavio je danas ministar financija Ivan Šuker.

Te mjere su sljedeće - povećanje neoporezivog dijela dohotka za 200 kuna, kao i osiguravanje, rebalansom proračuna, 500 do 600 milijuna kuna za intervencije u slučaju daljnjeg povećanja cijena.

Tako bi, prema Šukeru, izmjene Zakona o porezu na dohodak, kojim bi se povećao neoporezivi dio, na snagu trebale stupiti 1. srpnja ove godine.

Povećanje neoporezivog dijela dohotka

Povećanjem neoporezivog dijela dohotka sa 1600 na 1800, prihodi države i lokalnih jedinica bili bi manji za oko 700 milijuna kuna, a kako bi se lokalnim jedinicama to nadoknadilo, povećali bi se njihovi udjeli u porezu na dohodak.

Šuker najavljuje da bi udio gradova rastao za tri postotna boda, udio županija za 0,5 postotnih bodova, a udio Grada Zagreba, koji ima status i grada i županije, za 3,5 postotna boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredstva za "strukturne intervencije"

Ujedno, sredstva za "strukturne intervencije" trebala bi iznositi 500 do 600 milijuna kuna i osigurala bi se rebalansom proračuna koji se najavljen za srpanj.

Vlada bi tim sredstvima mogla intervenirati ako zbog rasta cijena energenata dođe do daljnjeg povećanja cijena osnovnih životnih namirnica ili nužnih usluga, dok bi se subvencionirali i građani i gospodarstvo, dodao je Šuker, iako nije otkrio konkretne načine interveniranja.

No, otkrio je kako će u slučaju da neka tvrtka, koja zbog poskupljenja energenata, namjerava povećati i cijenu nekog građanima neophodnog proizvoda, Vlada toj tvrtki nadoknaditi razliku, kako bi stanovnici izbjegli nove udare na svoje džepove.

Šuker napominje i to da je prošlogodišnje smanjenje trošarina od 25 lipa na motorne benzine, prihod proračuna smanjilo za 400 milijuna kuna, a nakon nekoliko poskupljenja to sniženje građani više nisu mogli osjetiti, zaključujući kako Hrvatska već sada ima ionako vrlo niske trošarine.

A.P.
Foto : AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara