Šuker: Ono što SDP nudi, HDZ je već ostvario

KAKO bi se osvrnuo na gospodarski program SDP-a, HDZ je sazvao konferenciju za novinare, koju je održao ministar financija Ivan Šuker, koji smatra da je "ono što SDP nudi, HDZ već ostvario".

Šuker je rekao kako je SDP-ova gospodarska politika uglavnom orijentirana na javni sektor, dok je, s druge strane, HDZ-ova orijentirana na privatni sektor, "iz čega proizlazi da SDP-ova politika vodi u veća zaduživanja države".

Također, za SDP-ov gospodarski program je rekao kako je "bezidejan, nekonkretan, vodi deficitu, novim porezima i novim zaduženjima". "Ne nude ništa novo, nego stanje gore nego sada. Znači, ono što SDP nudi, HDZ je već ostvario", izjavio je Šuker.

Osvrnuo se i na to što SDP nudi gospodarski rast od 6 posto, dok je "HDZ to već napravio". Napomenimo samo da sve stranke, pa i SDP, u svom programu nude gospodarski rast od 7 posto.

Istom logikom se ministar Šuker vodio i kad je govorio o prosječnom povećanju mirovina. Usporedio je 2007. i 2003. godinu, prema rastu ulaganja u mirovinsko osiguranje, zdravstvenu i socijalnu skrb te znanost i obrazovanje. Naravno, iznesene su brojke išle u prilog HDZ-u.

HDZ će svoj gospodarski program predstaviti idućeg tjedna

"Javni dug za vrijeme SDP-ove vlasti je godišnje rastao za 10,1 milijardu kuna, uz prosječne godišnje prihode od privatizacije u iznosu od 3,5 milijarde kuna, dok je u HDZ-ovom mandatu javni dug prosječno godišnje rastao za 6,4 milijarde kuna, uz prosječne godišnje prihode od privatizacije u iznosu od 1,4 milijarde kuna", rekao je Šuker.

Ministar Šuker je postavio pitanje "čime SDP planira smanjiti doprinose za zdravstvo, odnosno čime će to financirati". Na novinarsku konstataciju da "to planiraju pokriti prihodom od poreza na kapitalnu dobit", Šuker je rekao da "taj iznos, kojeg oni mogu ostvariti, ne može pokriti smanjenje doprinosa za 50 posto".

Šuker je najavio kako će svoj gospodarski program HDZ predstaviti idućeg tjedna.

Od glasnogovornika hrvatske Vlade Ratka Mačeka doznajemo kako će sa objavom izbornih lista HDZ pričekati do samog kraja zakonskog roka za predaju liste, odnosno do 31. listopada.

A.B.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara