Šukerovo cjenkanje oko 1,1 milijuna, izbit će osam iz džepa poreznih obveznika

Šukerovo cjenkanje oko 1,1 milijuna, izbit će osam iz džepa poreznih obveznika

MINISTARSTVO financija Ivana Šukera nije uspjelo dokazati da je cijena za zgradu Porezne uprave u Požegi, koju je ugovorio njegov prethodnik Mato Crkvenac "napumpana", ni na Županijskom sudu u Požegi, zbog čega će cijena te nekretnine rasti sve dok na račun Grada ne sjedne novac. U ovom trenutku se sa početnih 14 milijuna kuna popela na 22 milijuna, zbog zateznih kamata.

I dok od Šukera zasad nema nikakvog komentara ove neuspješne parnice na teret proračuna, poznat je komentar Županijskog suda koji je u obrazloženju naveo kako Ministarstvo namjerno odugovlači postupak. Pitanje je može li Ministarstvo dovoljno odugovlačiti, da naplata ovrši proračun sljedeće Vlade. Ako pobjedi SDP, mogao bi požaliti što se stvari nisu riješile do prosinca 2003. godine.

Prodaja zgrade Porezne uprave dogovorena je pred sam kraj Vlade Ivice Račana, 9. prosinca 2003. godine. Tada je između tadašnjeg gradonačelnika Požege a današnjeg požeško-slavonskog župana, SDP-ovca Zdravka Ronka i Republike Hrvatske, zaključen kupoprodajni ugovor koji je trebao biti plaćen do zadnjeg dana u godini. Pred kraj godine, umjesto potpisnika ugovora od strane Ministarstva financija Crkvenca, ministarsku stolicu nasljeđuje Šuker, a dogovorenih 14 milijuna još nije uplaćeno.

Vještaci procijenili da zgrada nije skuplja od 13 milijuna kuna

Prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva financija, stručnjaci tvrde da je zgrada jeftinija, makar za oko 1,1 milijuna kuna. Ovlašteni sudski vještak kojega je angažirao Grad Požega, kupljenu zgradu i parkiralište procjenjuje na 12.883.325,33 kune, a Komisija za procjenu nekretnina požeške Porezne uprave na ukupno 12.644.553,34 kune.

Argument Šukerovog ministarstva je i to što se Porezna uprava dugo vremena ponašala kao vlasnik te zgrade, od 1997. do 2002. godine, pa Grad nije sudjelovao u obnovama. Porezna uprava je u tom razdoblju uložila 1.9 milijuna kuna, pa u ministarstvu smatraju da je cijena nekretnine narasla za toliko, prije procjena vještaka.

Sud: Namjerno odugovlače

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako uplata za zgradu nikako nije stizala, Grad Požega je u svibnju 2004. ustao tužbom protiv Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva financija, kako bi im sudskim putem naplatili dug iz ugovora. Općinski sud u Požegi, 2. prosinca 2005. presuđuje u korist Grada Požege, nakon čega se Ministarstvo žali, pa slučaj ide na Županijski, koji potvrđuje presudu.

"Postupanje Ministarstva upućuje na namjerno odugovlačenje postupka i povredu načela ekonomičnosti", stoji u obrazloženju pravomoćne presude Županijskog suda koji potvrđuje da je država dužna isplatiti dogovorenu cijenu i kamate Požegi.

U Ministarstvu financija ne mogu komentirati presudu

Glasnogovornica Ministarstva financija, Sanja Bach, rekla nam je kako ne može komentirati pravomoćnu presudu, jer "nisu još dobili službenu obavijest o presudi pa ne mogu komentirati sudski postupak", a cijeli niz pitanja vezana za daljnje postupanje Ministarstva u postupku, također su ostala neodgovorena.

Upitali smo ju hoće li Ministarstvo sada novac Požegi isplatiti ili će se žaliti na Vrhovnom sudu. Također, pitanje smo joj postavili i vezano za proceduru pokretanja odgovornosti u slučajevima u kojima Ministarstvo ne provodeći odluke koje su "naslijedili" od drugih Vlada, ošteti porezne obveznike. I, naravno, kako će to biti riješeno u slučaju Ministarstva financija ukoliko dođe do isplate pune cijene zgrade i zateznih kamata.

"Ne mogu vam govoriti u stilu 'što bi bilo kad bi bilo'. Kada se službena obavijest primi i službeno se zavede u Ministarstvu, tada ćemo razmatrati o daljnjim koracima", kazala nam je Bach.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara