Sukob oko Venezuele: SAD je dobio važnu bitku, Rusija sve usamljenija

Sukob oko Venezuele: SAD je dobio važnu bitku, Rusija sve usamljenija
Foto: EPA

SAD je pozvao sve članice UN-a da "stanu uz slobodarske snage Juana Guaida" u Venezueli, ohrabren sve snažnijom potporom Europe i činjenicom da je Rusija u manjini koja podupire aktualnog predsjednika Nicolasa Madura, prenose agencije

Stanje u Venezueli bilo je tema sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, nakon što Moskva ranije nije uspjela spriječiti taj sastanak.

Rusija je tvrdila da se radi o "golemoj zloporabi ovlasti" Vijeća, no protiv njezina prijedloga bilo je devet od petnaest članica.

Ipak, Rusija, Kina, Južnoafrička Republika i Ekvatorijalna Gvineja blokirale su prije sjednice prijedlog SAD-a da Vijeće sigurnosti donese izjavu u kojoj izražava punu potporu venezuelskoj Narodnoj skupštini kao "jedinoj demokratski izabranoj instituciji".

Obraćajući se skupu, američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da je vrijeme da se "odmah podrži venezuelski narod".

"Nema više odgađanja, nema više igara. Ili ste uz snage slobode, ili ste u savezu s Madurom i njegovim kaosom", rekao je.

No Vasilij Nebenzia, ruski veleposlanik pri UN-u, optužio je Washington da kuje državni udar protiv Madura.

Pompea je upitao je li SAD spreman upotrijebiti silu u Venezueli. "Ne želim nagađati i hipotetizirati o tome što će SAD iduće učiniti", odgovorio mu je Pompeo.

Moskva je optužila Washington da Vijeće sigurnosti koristi kao dio "neetičnog trika" kako bi izazvao promjenu režima u Venezueli.

Nebenzia je podsjetio na ranije američke intervencije u Latinskoj Americi, poput one u Nikaragvi, i rekao da SAD taj dio svijeta još uvijek smatra svojim "dvorištem".

SAD otvoreno na strani Guaida

SAD i nekoliko zemalja Latinske Amerike te Albanija već su dali potporu venezuelskoj oporbi.

Dužnosnici EU-a nisu otvoreno priznali Guaida, nego su također pozvali da se održe demokratski izbori.

Potporu Maduri izrazili su njegovi saveznici Rusija, Iran, Turska, Kuba, Bolivija i Nikaragva.

U međuvremenu, Guaido je najavio da ima plan u "tri točke" za okončanje Madurova režima. 

"Kraj uzurpatorske vlade, uspostava prijelazne vlade i sazivanje novih izbora", rekao je 35-godišnji Guaido, dosadašnji predsjednik parlamenta, u razgovoru za današnje izdanje La Stampe.

Guaido je pozvao vojsku da promijeni stranu i okrene leđa Maduri, dodajući da će vojni časnici koji su sudjelovali u represiji dobiti amnestiju.

Europski čelnici dali ultimatum Maduru

Njemačka, Francuska i Španjolska pozvale su danas predsjednika Venezuele Nicolasa Madura da u roku osam dana raspiše izbore, inače će oporbenog vođu Juana Guaida priznati za privremenog šefa države.

Maduro se ne želi povući s vlasti nakon spornih izbora prošle godine, unatoč jačanju pritiska oporbe i međunarodne zajednice.

"Venezuelski narod mora moći slobodno donijeti odluku o svojoj budućnosti", napisao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na Twitteru, na tragu sličnih izjava njemačke i španjolske vlade.

"Ako se izbori ne najave u idućih osam dana, spremni smo priznati Juana Guaidu kao privremenog predsjednika", rekla je glasnogovornica njemačke vlade Martina Fietz.

"Ne želimo postaviti ili ukloniti vladu, želimo demokraciju i slobodne izbore u Venezueli", izjavio je španjolski premijer Pedro Sanchez.

"Guaido je prava osoba da povede Venezuelu naprijed", objavio je na Twitteru britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

"Ako se u roku osam dana ne najave novi i pravedni izbori, Ujedinjeno Kraljevstvo će ga priznati kao privremenog predsjednika koji će povesti politički proces prema demokraciji", poručio je. 

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini također je danas pozvala Venezuelu da održi slobodne, transparente i vjerodostojne predsjedničke izbore kako bi izabrala vladu koja će doista predstavljati volju građana.

"Ako se idućih dana ne najavi organizacija novih izbora s potrebnim jamstvima, EU će poduzeti daljnje korake, uključujući one u vezi s pitanjem priznanja vodstva zemlje u skladu s člankom 233 venezuelskog ustava", navela je u priopćenju.

Venezuela odbacila ultimatum

Venezuela je u sjedištu Ujedinjenih naroda kategorički odbacila ultimatum europskih zemalja koje su joj dale osmodnevni rok za raspisivanje izbora pod prijetnjom da će u protivnom priznati vladu oporbenog čelnika Juana Guaida.

"Nitko nam neće određivati rokove niti nam govoriti moramo li raspisati izbore ili ne", rekao je venezuelski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza u sjedištu UN-a.

"Tko ste vi da postavljate ultimatum jednoj suverenoj vladi? To je uplitanje", zapitao je Arreaza na sjednici Vijeća sigurnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara