Sukob prosvjednika i policije pred američkom ambasadom u Libanonu

Sukob prosvjednika i policije pred američkom ambasadom u Libanonu

Foto: FaH

LIBANONSKE snage sigurnosti sukobile su se s prosvjednicima koji su pred američkim veleposlanstvom demonstrirali zbog odluke da se Jeruzalem prizna glavnim gradom Izraela, a sličan prosvjed održan je i u glavnom gradu Indonezije.

Policija je suzavcem i vodenim topovima pokušala rastjerati prosvjednike nedaleko od američke ambasade, pokazale su televizijske snimke.

Demonstranti, od kojih su neki nosili palestinske zastave, palili su vatru na ulici i gađali snage sigurnosti koje su postavile barikade na glavnoj ulici koja vodi do veleposlanstva.

Tisuće prosvjednika u glavnom gradu Indonezije


U glavnom gradu Indonezije Džakarti tisuće prosvjednika okupile su se ispred američkog veleposlanstva s plakatima na kojima je pisalo "Palestina je u našem srcu".

Čelnici u Indoneziji, zemlji s najviše muslimana u svijetu, pridružili su se globalnim osudama Trumpove objave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čak i zapadne saveznice kažu da je njegova odluka udarac mirovnim naporima i da bi mogla izazvati još veće nasilje.

Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja pozvali su u subotu navečer Sjedinjene Američke Države da odustanu od odluke o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela jer će to povećati nasilje diljem regije.

Arapska liga: Ovo je opasno kršenje međunarodnog prava


Objava američkog predsjednika Donalda Trumpa predstavlja "opasno kršenje međunarodnog prava" i nije imala nikakav pravni učinak, priopćila je Arapska liga nakon sjednice na kojoj su u Kairu sudjelovale sve njezine članice.

Liga je najavila da će od Vijeća sigurnosti UN-a tražiti rezoluciju o odbacivanju američke odluke.

Američki predsjednik Trump u srijedu je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela i rekao kako će početi proces preseljenja američkog veleposlanstva u taj grad, unatoč upozorenjima saveznika da bi taj potez mogao izazvati napetosti na Bliskom istoku.

Trumpova odluka izazvala je prosvjede i nasilje diljem regije u kojima je dvoje ljudi poginulo, a preko 750 ih je ranjeno.

Status Jeruzalema jedna je od glavnih spornih točaka u desetljećima dugim izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima. Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara