Summit EU-Rusija održat će se 25. studenoga

SUMMIT EU-Rusija, koji je prvotno bio planiran za 11. studenoga, održat će se 25. studenoga u Den Haagu, priopćilo je u četvrtak nizozemsko predsjedništvo Europske unije.

Rusko izaslanstvo predvodit će predsjednik Vladimir Putin, a sastanku će također nazočiti novi predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Summitom će predsjedati predsjednik Europskog vijeća, nizozemski premijer Jan Peter Balkenende.

Sastanak je prvotno bio predviđen za 11. listopada, ali je odgođen na zahtjev Rusije.

Ruski dužnosnici u utorak su demantirali da je Moskva iz političkih razloga otkazala summit, te naglasili da je jedini razlog za odgodu spor oko imenovanja nove Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Željeli bismo da na tom summitu sudjeluje nova ekipa predsjednika Komisije Jose Manuela Barrosa. Očito je da ima više smisla razgovarati s novom ekipom nego s dosadašnjom", rekao je na konferenciji za novinare održanoj ovog tjedna Sergej Jastržembski, specijalni predstavnik Putina za odnose s EU-om.

Analitičari u Bruxellesu su rekli da je na Putinovu odluku o odgodi summita možda utjecao neuspjeh u postizanju sporazuma o novoj suradnji u budućim odnosima između dviju strana.

Jastržembski je to opovrgnuo, rekavši međutim da je Rusija uputila prigovor EU-u kada je njihove odnose nazvala "novim partnerstvom", premda je Europska unija Rusiji najveći trgovinski partner.

Osnivanje novog izvršnog tijela EU-a bilo je odgođeno nakon što je Europski parlament iznio prigovore nekolicini nominiranih povjerenika, posebice Talijanu Roccu Buttiglioneu. Očekuje se da će Europski parlament glasovati o novom sastavu Komisije 18. listopada.

Ministri vanjskih poslova EU-a bili su izjavili da se ne predviđaju sporazumi o suradnji s Rusijom jer se Moskva protivi traženjima EU-a da se u paket sporazuma uključe konzultacije o vanjskoj politici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara