Summit u Sankt Peterburgu: Putin za modernizaciju UN-a

RUSKI predsjednik Vladimir Putin pozvao je u subotu međunarodnu zajednicu na modernizaciju UN-a, ističući da ta organizacija, usprkos svojih trenutačnih poteškoća još uvijek igra središnju ulogu u rješavanju međunarodnih kriza.

"Svijet se mijenja i sustav međunarodnog prava mora napredovati i biti poboljšan", kazao je Putin drugog dana summita u Sankt Peterburgu na kojem sudjeluju i francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder.

"Političari se danas oslanjanju na norme međunarodnog prava a činjenica da ti mehanizmi više nisu odgovarajući može imati ozbiljne posljedice", kazao je Putin na međunarodnom forumu o "miru, sigurnosti i međunarodnom pravu", u organizaciji pravnog sveučilišta u Sankt Peterburgu. To je sveučilište u subotu Schroederu uručilo počasni doktorat zbog svojih načela koja "promovira u međunarodnoj politici".

"Međunarodno pravo izgrađuje se kamen po kamen, godinu za godinom, uključujući i tragično iskustvo svjetskih ratova", istaknuo je ruski predsjednik.

Chirac je sa svoje strane zatražio da Ujedinjeni narodi dobiju "središnju ulogu" u poslijeratnom razdoblju u Iraku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pobjeda naših zajedničkih vrijednosti omogućava nam da se nadamo i zamišljamo svijet u kojem će, prema načelima zajedničke odgovornosti i solidarnosti" sve države primijenivati načela pravde, rekao je Chirac.

U očitoj kritici rata u Iraku, francuski je predsjednik dodao kako se "sila može primijeniti samo uz potporu međunarodne zajednice. To su temelji Povelje UN-a".

On je priznao da je "međunarodna zajednica bila podijeljena u vezi iračke krize", te izrazio uvjerenje da će međunarodna zajednica ponovno pronaći svoje jedinstvo.

Rusija, Francuska i Njemačka oštro su se protivile vojnoj akciji u Iraku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara