Sumnjivo Cervarixovo cjepivo: 14-godišnja Britanka umrla nakon cijepljenja protiv HPV-a

Tekst: I.Kri.
Foto: Ilustracija

NATALIE MORTON, 14-godišnja školarka iz Coventryja, umrla je ubrzo nakon cijepljenja protiv HPV-a, a cjepivo koje je dobila su engleske zdravstvene vlasti ubrzo povukle iz škola.

Djevojka je primila cjepivo ujutro, a umrla popodne u bolnici Coventry University. Ubrzo nakon njezine smrti, roditelji drugih učenika su na internetskim stranicama škole mogli pročitati poruku ravnateljice Julie Roberts u kojoj je pisalo kako je djevojka umrla od posljedica "rijetke, ali vrlo jake reakcije" nakon cijepljenja. Točan uzrok smrti još uvijek ostaje nepoznat, piše Guardian.

Još su tri djevojke iz iste škole nakon primanja cjepiva prijavile nuspojave kao što su vrtoglavica i mučnina. Njihovi simptomi su ocijenjeni kao slabiji pa niti jedna od tri djevojke nije završila u bolnici. Cervarixovo cjepivo protiv HPV-a koristi se u engleskom zdravstvenom sustavu, a iako smrt nije još izravno povezana sa primljenim cjepivom, zdravstvene vlasti Coventryja su ga "kao mjeru opreza" povukle iz uporabe. Istraga je u tijeku. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara