Suncokret sadrži supstancu protiv razmnožavanja virusa HIV-a?

Suncokret sadrži supstancu protiv razmnožavanja virusa HIV-a?

NEDAVNO je otkriveno da suncokret proizvodi supstancu koja sprječava razmnožavanje virusa HIVa, za sada u staničnim kulturama, prenosi njemačka agencija DPA.

Za ovo su otkriće zaslužni znanstvenici sa Sveučilišta u Bonnu koji već nekoliko godina rade na novoj skupini lijekova protiv AIDS-a koji se baziraju na dikafeoilkininskoj kiselini (DCQA).

Ta supstanca inhibira virusni enzim integrazu bez koje se virus HIV-a ne može reproducirati. Znanstvenici smatraju da bi inhibitori integraze izazvali malo nuspojava. Supstanca je dostupna u vrlo malim količinama pa je njezina trenutačna tržišna cijena čak milijun eura po gramu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na Sveučilištu u Bonnu razvili su novu metodu sinteze uz manje troškove nego do sada. Nova je metoda i patentirana, a sada se traže partneri u industriji za proizvodnju većih količina te potencijalno korisne supstance.

Supstanca DCQA nastaje kada suncokret napadne gljivica sclerotinia sclerotiorum. Većina suncokreta što ih napadne spomenuta gljivica ne preživi, no manji broj ipak se odupre njezinu negativnom djelovanju.

Suncokret koristi enzim za sintezu DCQA pa se trenutačno radi na uzgoju suncokreta zaraženih spomenutom gljivicom u nadi da će se izolirati geni za proizvodnju tog enzima.

Kasnije bi se genetskom manipulacijom spomenuti gen unosio u biljke koje bi proizvodile velike količine enzima za sintezu DCQA. Ako istraživanje uspije, moglo bi se početi s jeftinom proizvodnjom većih količina supstance DCQA te bi se krenulo i s kliničkim istraživanjima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara