Sunday Times: Hrvatska – zvijezda je rođena

MNOGI strani mediji ovih dana kao jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija predlažu Hrvatsku, a tom trendu pridružio se i britanski Sunday Times, čiji novinari predlažu određene destinacije, te web stranice na kojima se turisti mogu informirati o Hrvatskoj.

Hrvatska u Mediteranu zauzima posebno mjesto, ali kako dobiti najbolje od "nove rivijere" pokušao je opisati novinar britanskog Timesa.

Dok su mnoge turističke destinacije zabilježile velik pad turizma, prošlo ljeto na Balkanu bilo je vrlo uspješno, piše Sunday Times. Za razliku od 2003. godine Hrvatsku je posjetilo čak 40 posto više Britanaca, a ove godine brojka bi mogla biti i veća.

Naime, mnoge turističke agencije po prvi put su u svoju ponudu uvrstile Hrvatsku, a oni koji već poznaju Hrvatsku, "oni koji su svoje noge umočili u najčišću vodu na Mediteranu" žele upoznati i ostale krajeve ove predivne zemlje.

Budući da Hrvatska ima vrlo dugačku obalu, najbolji je kandidat za klasične ljetne praznike. "Želite li se maknuti s kopna, možete posjetiti jedan od 1185 otoka, do kojih je, u većini slučajeva, vrlo lako doći" – piše Sunday Times.

"No, to nije sve. Na "novoj rivijeri" možete posjetiti i gradove zaštićene od UNESCO-a, a vodeći britanski stručnjaci s područja kulture preporučuju posjet Hrvatskoj. Osim toga, poznate tvrtke kao što su Saddle Skedaddle i Seafarer Cruises uvrstit će Hrvatsku u svoju ponudu aktivnog odmora. Također, možete otići u neki wellness centar, i vratiti se u Britaniju mlađi nego što ste otišli" – samo su neki od detalja koje opisuje Sunday Times.

Sunday Times podsjeća i kako su Hrvatsku u 2004. godini posjetile mnogobrojne poznate osobe poput Toma Cruisea, Stevena Spielberga, Johna Malkovicha, Stinga, Gwyneth Paltrow, itd., pa na kraju teksta autor članka opisuje i rutu kojom je plovio Tom Cruise koji je posjetio najjužniji dio Hrvatske. Na svojoj luksuznoj jahti Arctic P. plovio je od Cavtata do Korčule i Mljeta, a nakon toga je izjavio kako je bio oduševljen viđenim, te kako će se sigurno vratiti u Hrvatsku.

Hrvatska idealna za obiteljski odmor

Hrvatska je idealna za obiteljski odmor. Iako su plaže dosta kose, pune kamenja, more je ono što je bitno, jer je hrvatsko more najčišće na Mediteranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 80 plaža dobilo je plave zastavice, a mnoge plaže prepune su borova i drveća tako da svi mogu pronaći zaklon od jakog sunca. Obitelji sa starijom djecom u većini mjesta mogu se baviti raznim vodenim sportovima.

Novinar Sunday Timesa pobliže opisuje hrvatske plaže, kako bi čitatelji mogli lakše izabrati.

"Želite li baš na pješčanu plažu tada izaberite Bol na otoku Braču. Tamo ćete pronaći pješčanu plažu imenom Zlatni rat." Novinar spominje i plažu Sunj na Lopudu, za koju navodi da je najbolja plaža u južnoj Dalmaciji, te Bašku na Krku, zatim plaže u Crikvenici, na otočiću Koločepu te na jugu Mljeta.

Ako turisti ne žele putovati preko turističkih agencija, tada je najbolji izbor za njih Istarski poluotok sa stalnim letovima za Pulu i Rijeku, pa čak i za neke druge lokacije.

Sunday Times piše kako su hrvatske kuće, vikendice i vile puno jednostavnije nego one u Italiji, Španjolskoj ili Francuskoj. "Samo rijetke imaju perilicu posuđa i klimu, ali zato uz neke možete iznajmiti i motorni čamac."

Autor spominje i Cavtat, Lopud, Dubrovnik, Brelu, Tučepe, Koversadu, Viševo, Brač, Hvar (kaže za Hvar da je jedan od najsofisticiranijih otoka u Hrvatskoj), Rab, Vrnik...

Osim obale spominje se i unutrašnjost Hrvatske. "U unutrašnjosti Hrvatske hoteli i restorani su jeftiniji i jednostavniji, nema utjecaja talijanske kulture. U jednom istraživanju iz 2002. godine koje su proveli znanstvenici sa Yalea, Hrvatska je bila na 12. mjestu zemalja sa nezagađenom i sačuvanom prirodom, a naši najveći konkurenti u turizmu Italija, Španjolska i Grčka bile su daleko iza nas.

"Sve što vam treba za istražiti unutrašnjost Hrvatske je avion i automobil, a sve možete rezervirati preko Interneta ili kod britanskih turističkih agencija" - piše Sunday Times dodajući kako su najpoznatije turističko odredište unutar Hrvatske Plitvička jezera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara