Sunday Times: Uran namijenjen Iranu zaplijenjen prošle jeseni u Africi

KRIJUMČARENA pošiljka urana 238 namijenjena Iranu, prošle je godine otkrivena i zaplijenjena u Tanzaniji, objavio je u nedjelju britanski list The Sunday Times.

List se poziva na izvore neimenovanog "više dužnosnika carinske uprave u Tanzaniji" i neobjavljen izvještaj istražitelja UN-a od 18. srpnja.

Pošiljka urana je, prema listu, prokrijumčarena iz zatvorenog rudnika u Lubumbashi u Kongu te je preko Zambije unesena u Tanzaniju, gdje je 22. listopada 2005. otkrivena u luci Dar es Salaamu gdje je čekala na ukrcaj u brod koji ju je trebao prevesti u iransku luku Bandar Abbas.

Tanzanijski carinski dužnosnik je, prema listu, izjavio kako je zaplijenjena pošiljka urana 238 bila skrivena u bačvi od 50-100 kg koltana, minerala koji se koristi u proizvodnji mobitela i kompjuterskih čipova. Kad je carinska inspekcija pregledajući bačve s mineralom otkrila na Geigerovom brojaču povećanu radioaktivnost pokazalo se da je unutra skriven uran.

Uran 238 najčešći je izotop urana i od njega se proizvodi plutonij koji se pak koristi i za nuklearne bojeve glave i za gorivo za nuklearne reaktore. Prema listu, pretpostavlja se da je uran ilegalno izvađen iz rudnika u Lubumbashi koji je zatvoren još 1961. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara