Suosnivač WhatsAppa progovorio o odlasku iz Facebooka: Prodao sam korisnike

Suosnivač WhatsAppa progovorio o odlasku iz Facebooka: Prodao sam korisnike
Foto: EPA

"PRODAO sam privatnost korisnika... Živim s tim svaki dan", naveo je u intervjuu Forbesu Brian Acton, suosnivač WhatsAppa, objašnjavajući zašto je otišao iz Facebooka, najpopularnije društvene mreže na svijetu. 

Odluka o odlasku iz Facebooka donesena je nakon sukoba s vodstvom oko toga - na koji bi način trebali unovčiti WhatsApp, aplikaciju za kriptiranu komunikaciju i najskuplju akviziciju društvene mreže ikad.

Acton je rekao Forbesu da su Mark Zuckerberg i drugi rukovoditelji Facebooka željeli početi ciljati oglasima korisnike i prodavati alate za analizu poslovanja, što su dva plana s kojima se nije složio. 

"Na kraju sam prodao tvrtku. Prodao sam privatnost korisnika za veću korist, napravio sam izbor i kompromis. Živim s tim svaki dan", rekao je Acton u intervjuu u kojemu je spomenuto da su osnivači WhatsAppa izrazili snažno neslaganje u vezi uvođenja reklama te diranja u protokole šifriranja i mogućeg otkrivanja podataka korisnika.

Nakon što je otišao iz Facebooka, Acton je nastavio rad na aplikacijama za komunikaciju. Uložio je 50 milijuna dolara u Signal, aplikaciju koju je razvio Moxie Marlinspike, a čiji je cilj bio staviti naglasak na korisnike, a ne profit.

Jednostavno, želio je ponovno stvoriti novi WhatsApp u čistom, idealiziranom obliku koji je započeo i koji se temelji na besplatnim porukama i pozivima, sa šifriranjem i bez reklama za korisnike. 

Acton je otišao iz Facebooka godinu dana prije nego što je dobio posljednju tranšu dionica, što ga je koštalo oko 850 milijuna dolara.

Ostavke dali osnivači ključnih aplikacija

Acton je napustio tvrtku još u studenom 2017., a nekoliko mjeseci potom, u ožujku ove godine, uputio je i osuđujući tweet usmjeren na svoju bivšu matičnu tvrtku, u svjetlu rastuće brige o privatnosti korisnika: "Vrijeme je. #deletefacebook” (obrišite Facebook).

Nakon njegovog maila, ostavku je najavio i njegov kolega, suosnivač WhatsAppa Jan Koum.  

Podsjetimo, spomenuta dvojica su 2014. godine Facebooku prodali WhatsApp za 22 milijarde dolara gotovine i udio dionica Facebooka, što je bila njihova najveća akvizicija u povijesti.

Ostavke osnivača WhatsAppa došle su ponovno u fokus ovaj tjedan, budući da su prije par dana ostavke najavili i osnivači Instagrama, Kevin Systrom i Mike Krieger. Oni su prije šest godina prodali njihovu aplikaciju za dijeljenje fotografija za milijardu dolara gotovine i udio dionica Facebooka, a od tada aplikacija je skupila više od milijardu korisnika, što ju je učinilo jednom od najpopularnijih aplikacija Facebooka.

No Systrom je u intervjuu WSJ Magazinu napomenuo kako on i Krieger nisu imali nikada idejnih mimoilaženja s vodstvom Facebooka kao dvojica iz WhatsAppa te da su otišli iz drugih razloga - "kako bi se posvetili novim stvarima".

Prema analitičarima Bloomberga, Instagram sada vrijedi 100 puta više nego za što je prodan Facebooku pa je zato za društvenu mrežu jedna od najisplatljivijih investicija.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara