Superbrzi internet u svakoj kući: EU ulaže 9,2 milijardi eura u razvoj broadbanda

Superbrzi internet u svakoj kući: EU ulaže 9,2 milijardi eura u razvoj broadbanda

Foto: Ilustracija

EUROPSKA komisija sprema se predložiti investicijski plan prema kojem bi EU uložila oko 9,2 milijardi eura u razvoj superbrze širokopojasne infrastrukture i usluga diljem EU.

Ovaj investicijski projekt za cilj ima stimuliranje daljnjeg ulaganja u širokopojasne mreže u ruralnim krajevima, ali i poboljšanje brzine internetskih veza za sva domaćinstva u EU. Prema tom planu sva bi domaćinstva u EU do 2020. godine trebala dobiti brzine od minimalno 30 megabita u sekundi, a polovica njih više od 100 megabita u sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na taj bi se način osigurala bolja produktivnost i konkurentnost u Europi. "Europa treba ove brze širokopojasne mreže kako bi njena ekonomija imala podlogu da bude konkurentna u budućnosti, ali i kako bi se stvorila nova radna mjesta i napredak", kazao je za BBC jedan neimenovani izvor iz EU.

Stvaranje jedinstvenog europskog tržišta za širokopojasne usluge

Svaki euro koji Komisija uloži trebao bi privući šest do 15 eura dodatnih ulaganja. Najmanje sedam milijardi eura bilo bi investirano u gradnju širokopojasnih mreža, a sredstva bi se prikupila zaduživanjem i davanjem udjela.

Ostatak sredstava bio iskorišten za projekte usmjerene ka stvaranju jedinstvenog europskog tržišta za širokopojasne usluge, poput e-zdravstva, računalne sigurnosti i mreža za pametnu energiju, ali i za suzbijanje dječje pornografije te izradu elektronskih dokumenata.

Europska komisija bi u srijedu trebala predložiti plan financiranja, a investicijski ciklus bi trebao trajati od 2014. do 2020. godine, piše BBC.  No prije nego što brzi internet u svakoj kući postane realnost, plan će morati odobriti i Europski parlament te Vijeće ministara EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara