"Suradnja Hrvatske i Srbije neće prestati ako Zagreb podrži Ahtisaarijev plan"

AMBASADOR Srbije u Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin u razgovoru za novosadski Dnevnik odbacio je mogućnost da Hrvatska podrška Ahtisaarijevom planu o budućem statusu Kosova prouzrokuje zahlađenje odnosa između Hrvatske i Srbije.

"Suradnja je danas neizbježna, i njena se neizbježnost očituje čim se pokuša izbjeći. To je moje gledište, a naša Vlada će odlučiti o tome šta će poduzeti ako se dogodi ovo ili ono."

Glede nesporazuma koji je u siječnju izbio na relaciji između zagrebačke Srpske pravoslavne crkve (SPC) i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Cvetićanin smatra kako isti neće poremetiti proces otopljavanja odnosa SPC i hrvatskih vlasti.

"Putanja kojom SPC ide u Hrvatskoj nije lagana, ali prometa na njoj ima, čak vrlo živog. Crkva sređuje svoje redove s jedne strane, i sređuje svoje odnose s državom s druge, i to je svakako ozbiljan posao. I za SPC je sadašnja hrvatska situacija nova, i treba se prilagoditi - rekao je Cvetićanin za Dnevnik.

Osvrnuo se i na problem slabog povratka izbjeglih hrvatskih Srba koji su sredinom 90-ih godina napustili Hrvatsku i novi život započeli u Srbiji. Cvetićanin drži kako osim manjka entuzijazma za povratak raseljenih osoba, u prilog nepovratku idu i činjenice da OESS i UNHCR razmatraju mogućnosti zatvaranja ili smanjivanja kapaciteta svojih misija u Hrvatskoj.

Nadalje drži kako Hrvatska ozbiljno zaostaje u ispunjavanju obaveza koje joj nalaže Sarajevska deklaracija i to najmanje u dva sektora - stanarska prava i konvalidacija radnog staža.

Cvetićanin smatra kako je za rješavanje problema srpskih izbjeglica tj. povratnika potrebno da na području bivše države i dalje djeluju međunarodni dužnosnici i predstavnici EU čiji rad obje zemlje ipak poštuju. Dotakao se i "teškog" pitanja sudskih sporova u kojima građani srpske nacionalnosti traže ostvarenje stanarskih prava izgubljenih tijekom ratnih godina.

"Ne bih se htio upuštati u polemiku s brojevima. Nama su se javljali predstavnici više stotina ljudi, državljana Srbije, koji se po sudovima bore za svoju imovinu. Paradigmatičan je na primjer slučaj Pirovac. I naš je dojam da se sudski procesi otežu i da riječ opstrukcija lako doleti na jezik." - smatra srpski ambasador.

Dodaje kako su Hrvatska i Srbija prošle godine imale "izuzetno dinamičnu fazu odnosa na najvišem nivou" što je "potaklo mnoge pozitivne procese" u odnosima dviju država.

"Trgovina je drugu godinu za redom imala porast od trideset posto, vojske koje su prije desetljeća izašle iz rata imaju ugovor o suradnji i solidnu komunikaciju, carina i policija imaju plodne odnose, tužiteljstva za ratne zločine djeluju zajedno prema jednom ugovoru, neke regije kao što su Istra i Vojvodina vrlo blisko surađuju, aktivni smo sudionici u multilateralnim projektima kao što su Cefta i Paneuropski naftovod... " - pojasnio je Cvetićanin.

Na kraju razgovora navodi kako otvorena pitanja nisu tabu tema već su stalno na dnevnom redu, dodajući kako Srbiji ne treba opsesivno bavljenje prošlošću već okretanje budućnosti.

" Naravno, prošlost nije Černobil da se može zasuti s milijun tona betona pa da prestane zračenje. Prošlost je jača i od Černobila, s njom se ne može tako. Ali, može se iz kliničkog bavljenja njome preći na jedan racionalni tretman. To je ono što nam sad treba." - zaključuje Radivoj Cvetićanin.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara