Suradnja zagrebačkoga MUO-a i ljubljanske Narodne galerije - izložba Giovannija Battiste Piranesija

IZLOŽBA "Giovanni Battista Piranesi/ bakropisi 1768. 1778.", iz fundusa zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt (MOU), bit će otvorena 3. travnja u ljubljanskoj Narodnoj galeriji, izviješćeno je danas iz MOU-a.

U Narodnoj galeriji bit će do 11. svibnja izloženo 110 grafičkih listova Giovannija Battiste Piranesija, čuvenog bakropisca, arheologa, restauratora i arhitekta, koji je utjecao na ukus kolekcionara i ljubitelja umjetnosti koncem 18. i početkom 19. stoljeća.

Piranesijeve bakropise iz fundusa MUO-a znanstveno je obradila viša kustosica Anđelka Galić, a Nacionalni institut za grafiku u Rimu potvrdio da je riječ o autentičnoj, dosad nepoznatoj verziji grafičkih otisaka iz ciklusa Vasi candelabri cippi sarcofagi lucerne ed ornamenti antichi, odnosno prvobitnom stanju bakrenih ploča.

Bakropisi Giovannija Battiste Piranesija lani su bili središnji projekt izložbene sezone u MUO-u te prinos promidžbi i novom vrednovanju baštine kojom raspolažemo.

Suradnja MUO-a i Narodne galerije u Ljubljani bit će nastavljena izložbom Vladimira Makuca, slovenskog slikara, grafičara i kipara, koju će zagrebačka publika moći vidjeti od 6. svibnja do 8. lipnja.

U slijedu od 79 samostalnih izložaba diljem svijeta Makuc bilježi i dvije u Zagrebu 1963./1964. u Kabinetu grafike HAZU-a te 1990. u Galeriji Karas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara