Suša se nastavlja, temperature padaju

NAKON srijede možemo očekivati malo hladnije vrijeme, najavili su iz Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda. Željene kiše neće biti u većim količinama, ali će se temperature sniziti od 5 do 8 stupnjeva.

U utorak, a pogotovo u srijedu još će biti jako vruće s temperaturom od oko 36°C, a već u četvrtak temperature će na kopnu biti oko 8 stupnjeva niže, a na moru oko 5.

Kiše još neće biti, mogu se očekivati jedino kratki pljuskovi s noći četvrtka na petak.

Prvi dio kolovoza po visini temperatura spada u red najviših kolovoških temperatura. 

Najtoplijih 10 godina u Hrvatskoj, u posljednjih 100 je čak 8 godina od 1991. godine. Najveća temperatura zraka u Hrvatskoj izmjerena je 5. kolovoza 1981. godine u Pločama.

Rekordne temperature u Europi

Dok se Njemačka topi pod nepodnošljivim ljetnim vrućinama, prognostičari procjenjuju da je riječ o najtoplijem ljetu od 1730. godine, otkad se provode mjerenja temperature.

Državni hidrometeorološki zavod izmjerio je 40.4 Celzijeva stupnja, čime je oboren rekord od 40.2 stupnja izmjerenih 1983. godine. Privatna meteorološka agencija Meteomedia istovremeno je u petak zabilježila u petak 40.8 Celzijevih stupnjeva u Perlu na zapadu zemlje.

Rekordne temperature bilježe se i u Francuskoj, gdje je u noći s nedjelje na ponedjeljak izmjerena najviša noćna temperatura u povijesti. Izmjerenih 25.5 Celzijevih stupnjeva najviša je noćna temperatura od 1873. godine, kada su počela mjerenja temperature u Francuskoj.

Prema prognostičarima, u Parizu se u ponedjeljak, osmi dan zaredom, očekuju temperature od 35 Celzijevih stupnjeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara