Suša stvara probleme u Njemačkoj, vodostaj Rajne najniži u zadnjih 50 godina

Suša stvara probleme u Njemačkoj, vodostaj Rajne najniži u zadnjih 50 godina
Foto: EPA

VIŠEMJESEČNA suša u Njemačkoj i dalje zadaje neprilike riječnom prometu, poljoprivrednicima i šumarima pa je u Karlsruheu vodostaj Rajne najniži u posljednjih pedesetak godina a mediji govore i o mogućoj nestašici goriva zbog toga što riječni tankeri ne smiju puniti tankove zbog niskog vodostaja.

„Vodostaj u Karlsruheu je posljednji put bio ovako nizak 1972. a Bodenskog jezera 1980.“, priopćio je Ured za praćenja vodostaja savezne države Baden-Wuerttemberg u petak. 

Prema priopćenju Njemačke meteorološke službe (DWD) 2018. bi mogla postati jedna od najsuših godina od početka mjerenja prije 130 godina.

Poluprazni brodovi

Na najvažnijoj njemačkoj vodenoj ruti Rajni brodovi voze uz ograničenja a brodari zbog niskog vodostaja voze s polupraznim teretnim prostorom. 

To su na svojoj koži već osjetili i vozači u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj državi Sjevernoj Rajni – Vestfaliji.

Neke benzinske crpke ovdje su ostale bez goriva jer brodovi koji opskrbljuju ovo područje dovoze smanjene količine goriva od uobičajenih.

 „Neke benzinske crpke su ostale bez goriva“, priopćio je glasnogovornik Saveza naftne industrije za Sjevernu Rajnu – Vestfaliju.

Obustavljen promet

Uzduž Rajne su i mnoge skele obustavile promet. Poljoprivrednici nakon loše ljetne žetve i berbe povrća sada strahuju od nestašice stočne hrane.

„U područjima koja su osobito pogođena sušom, pri čemu prije svega mislim na sjevernu i sjeveroistočnu Njemačku, žetva uljane repice će biti slabija. I stočne hrane nema dovoljno tako da ćemo morati smanjiti proizvodnju“, kaže predsjednik Saveza poljoprivrednika Joachim Rukwied.

Već sad se osjeća poskupljenja krumpira i mnogih drugih vrsta povrća poput rajčica.

Njemačka šumarstva nakon nekoliko velikih šumskih požara, štetu procjenjuju na oko 5,5 milijardi eura.

Meteorolozi predviđaju kraj sunčanog i toplog vremena, ali obilnije padaline još nisu na vidiku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara