Suspendirani policajci koji su napali Indexovog novinara

Suspendirani policajci koji su napali Indexovog novinara

Foto: Index

POLICAJCI koji su prije nekoliko dana napali Indexovog novinara Dragu Miljuša suspendirani su, rečeno nam je u policiji.

>> Policajac u Splitu udario novinara Indexa šakom u glavu

Stručni tim MUP-a ustanovio je da su prekoračili svoje ovlasti, a o njima će se još raspravljati.

"Stručni tim Ministarstva unutarnjih poslova, kojeg je temeljem članka 154. Pravilnika o načinu policijskog postupanja oformio glavni ravnatelj policije s ciljem ispitivanja svih okolnosti policijskog postupanja prema novinaru prilikom osiguranja mjesta događaja u Splitu, Šetalište Ivana Meštrovića bb, 10. listopada, provjerio je okolnosti navedenog događaja.  

Utvrđeno je da su dvojica interventnih policajaca Policijske uprave splitsko-dalmatinske, iako su na mjestu događaja iz razloga sigurnosti sprječavali novinare da se približe osobnom automobilu u kojem se nalazila osoba koja prijeti samoubojstvom ručnom bombom, prilikom svog postupanja počinili povredu službene dužnosti iz članka 96. st. 1. t. 3. i 7. Zakona o policiji, zbog čega su udaljeni iz službe i disciplinski će odgovarati.
 
Također se, povodom zaprimljene prijave novinara, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom provedi kriminalističko istraživanje nad navedenom dvojicom policijskih službenika zbog sumnje u kaznena djela Oštećenja tuđe stvari iz čl. 235. st. 1. i kaznenog djela Tjelesna ozljeda iz članka 117. st.2. Kaznenog zakona", stoji u priopćenju iz MUP-a.

"Eno ga, jeba ja njemu mater"

Miljuš je jučer pozvan u policiju na prepoznavanje, a na hodniku je čuo policajca kako urla.

"Jučer sam u policiju pozvan na prepoznavanje i morao sam svjedočiti potpunom psihičkom slomu policajca koji me je udario šakom.

Čuo sam kako urla, razbija, divlja, dok mu kolege tepaju: "Smiri se, bit će sve u redu". Tom prilikom sam čuo i njegovo ime. Vidjevši da su me na prepoznavanje doveli kao stoku na klanje, okrenuo sam se i uputio niz hodnik van zgrade Policijske uprave.

Napominjem da se sve događalo u zgradu Policijske uprave, na drugom katu. Sve je čulo i vidjelo desetak policajaca koji su se borili s kolegom koji je očito imao teži psihički slom.

U jednom trenutku čuo sam kako se dere: "Eno ga, jeba ja njemu mater". Tako, dakle, izgleda prepoznavanje interventnih policajaca u Splitu. Osumnjičenik prepoznaje žrtvu.

Odmah sam dao izjavu Državnom odvjetništvu o nenormalnim uvjetima koji su vladali u policiji. Sastavljena je službena zabilješka. Nakon poziva ljudi zaduženih za slučaj ipak sam se na koncu vratio na prepoznavanje. Morao sam potpisati da je to tajan postupak.

Jutros sam doznao da su policajci suspendirani i da su otišli na bolovanje. Čuo sam i da su u teškom psihičkom stanju", prepričava Miljuš.

Napao ga u utorak navečer

Podsjetimo, policija je u utorak navečer ispraznila popularnu splitsku plažu Obojena svjetlost nakon poziva muškarca policiji, pri čemu je zaprijetio samoubojstvom. Muškarac je nazvao 192, predstavio se i kazao im: "Halo, imam bombu. Izvadio sam osigurač. Sklonite ljude da netko ne nastrada."

Indexov reporter Drago Miljuš bio je na terenu i izvještavao uživo s javne površine, ispred policijske blokade.

U jednom trenutku policajac je počeo tjerati našeg reportera i gurati ga.

"Udalji se, boga ti, udalji se, jebate!" govorio mu je.

"Je li moram kisnuti radi tebe?"

Miljuš je pokušavao smiriti policajca, govoreći mu da nije baš toliko velik da ga se mora gurati, a policajac mu je odvratio: "Je li moram kisnuti radi tebe? Ajde na cestu da vas privedu!"

Nastavio je gurati Indexovog reportera te mu zaprijetio mu je da će mu baciti mobitel u more, na što ga je naš novinar zamolio da ne bude nasilan.

Policajac mu je bacio mobitel u more. U tom trenutku se prekida prijenos uživo na Facebooku.

Nakon toga mu je prišao interventni policajac te iz zaleta udario našeg novinara šakom u glavu.

"Najradije bih te zadavio"

Šokirani reporter je rekao interventnom policajcu: "Udarili ste me šakom u glavu!".

Policajac mu je na to odgovorio: "Najradije bih te zadavio".

Indexov reporter potom je otišao na Hitnu pomoć, gdje je bio na šivanju usne. Dobio je jedan šav i pukla mu je sluznica. Pregledao ga je neurokirurg.

Međunarodne organizacije osudile napad 

Na poticaj Regionalne platforme, Europska federacija novinara prijavila je slučaj Vijeću Europe, koje vodi evidenciju napada na novinare u zemljama članicama u bazi Media freedom alerts. Slučaj Miljuš sada je sedmi slučaj iz Hrvatske koji je uvršten u bazu napada na novinare Vijeća Europe. 

Na slučaj je reagirao i predstavnik za slobodu medija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju Harlem Désir, koji je na svojemu Twitter profilu osudio napad i zatražio brzu reakciju hrvatskih institucija.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?