"Suspenzijom ZERP-a Sabor daje dozvolu za ubijanje hrvatskog Jadrana"

"Suspenzijom ZERP-a Sabor daje dozvolu za ubijanje hrvatskog Jadrana"

POVODOM sutrašnje rasprave Sabora o ZERP-u i najavi suspenzije ZERPA za članice EU, udruga Eko Kvarner, potmognuta bivšim saborskim zastupnicima Tončijem Tadićem i Miroslavom Rožićem, pozvala je na sagledavanje posljedica do kojih će takva odluka dovesti.

Predsjednik savjeta udruge "Eko Kvarner" Vjeran Piršić upozorio je da, ukoliko hrvatski Sabor izglasa suspenziju ZERP-a, daje dozvolu za ubijanje hrvatskog Jadrana i njegovog ekosistema.
Tonči Tadić ponašanje hrvatske vlade smatra skandaloznim i sramotnim jer se zaštiti Jadrana i hrvatskih resursa već se sve svodi na pitanje opstanka Sanaderove vlade.

Ne može se kontrolirati ribolov u Jadranu bez gospodarskog pojasa, svoj gospodarski pojas prije ulaska u Europsku uniju proglasile su gotove sve sadašnje članice EU, a Hrvatska ima pravo provoditi Konvenciju o pravu mora, kazao je Tadić.

On smatra kako je jednostranim proglašenjem gospodarskog pojasa Hrvatska preuzela prava koja joj pripadaju prema UN-ovoj Konvenciji o pravu mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eko Kvarner smatra da je najizgledniji onaj scenarij prema kojem će izlovom 800 talijanskih ribarica koje čekaju na granici ZERP-a, Hrvatska izgubiti oko 300 milijuna eura ribe, dok će zbog način izlova kočaricama morsko dno biti izrovano i time će čitav ekosistem biti uništen i u nemogućnosti obnove u sljedećih 20 godina.

Plavi forum, mreža ekoloških i zavičajnih udruga Jadrana, najavljuje prosvjede kojima neće dati mira hrvatskoj Vladi dok odluka o isključivom gospodarskom pojasu ne bude konačna.

J.S.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara