Susreli se Plenković i Žigmanov, razgovarali o statusu hrvatske manjine u Srbiji

Susreli se Plenković i Žigmanov, razgovarali o statusu hrvatske manjine u Srbiji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKI premijer Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, s kojim je razgovarao o statusu i položaju hrvatske manjine u Srbiji nakon nedavnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i Srbiji, priopćeno je iz vlade.

Plenković i Žigmanov su istaknuli potrebu iznalaženja sustavnih rješenja kako bi Hrvati u Srbiji ubuduće imali bolji status nego što to imaju danas, osobito u pogledu političke zastupljenosti, kulturnih prava te obrazovanja.

U tom pogledu istaknuta je važnost daljnjih bilateralnih razgovora Hrvatske i Srbije, kao i poštovanja međudržavnih sporazuma, priopćeno je.

Žigmanov je naglasio kako je obnova rodne kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, čije je svečano otvaranje zakazano za sredinu listopada, dobar primjer mogućih pomaka na bolje kroz provedbu konkretnih projekata. 

Naglašena je i važnost stalnog dijaloga Hrvatske s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji te podrška projektima kojim će se poboljšati položaj, status i identitet hrvatske manjine u Srbiji. 

Uz Plenkovića je na sastanku bio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, priopćeno je iz vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara