ŠUTEJ ŠEF-DIRIGENT ORKESTRA ZAGREBAČKE FILHARMONIJE

Maestro Vjekoslav Šutej i ravnatelj Zagrebačke filharmonije Berislav Šipuš potpisali su danas ugovor kojim maestro Šutej postaje i službeno šefdirigent orkestra Zagrebačke filharmonije, s mandatom od tri godine.

Vjekoslav Šutej rođen je u Rijeci 1951. u glazbeničkoj obitelji. Otac Josip Šutej tenor, a majka Alemka Štefanini Šutej sopranistica, bili su članovi Opere Hrvatskog narodnog kazališta.

Dirigiranje je studirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a usavršavao se kod Franca Ferrare u Rimu. Od 1979. do 1989. bio je prvi dirigent splitskog Hrvatskog narodnog kazališta, a od 1986. do 1990. i umjetnički ravnatelj Hollybush Festivala u New Jerseyu.

Rastom svoje međunarodne karijere, u razdoblju od 1990. do 1993. bio je glazbeni ravnatelj Gran Teatro Fenice u Veneciji, a utemeljio je i Real Orquestra Simfonica de Sevilla. Kao glazbeni ravnatelj Houston Grand Opere ravnao je izvedbama 19 opera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ravnateljem Dubrovačkih ljetnih igara imenovan je u travnju 2002. godine. Osim značajnih klasičnih koncerata dirigirao je i popularne koncerte s opernim zvijezdama današnjice. Također je ravnao s prva četiri koncerta Božić u Beču, s Placidom Domingom i Joseom Carrerasom.

Od 2002. do 2005. ugovorena su još 43 Šutejeva nastupa.

Za svoj rad dobio je niz nagrada i priznanja, među kojima Orden grada Beča i Nagradu grada Zagreba, počasni je član Real Academia de Belles Artes i počasni građanin Sevilje.

(Hina) kt az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara