Sutkinja koja je oslobodila Horvatinčića: "Ja nisam, dragi novinari, bijesna sutkinja, a ovo nije sprdačina"

Sutkinja koja je oslobodila Horvatinčića: "Ja nisam, dragi novinari, bijesna sutkinja, a ovo nije sprdačina"

Screenshot: HRT

SUTKINJA Maja Šupe koja je jučer oslobodila Horvatinčića, nakon što ga je 2015. proglasila krivim i osudila ga na uvjetnu kaznu, tijekom postupka se obračunavala i s novinarima, ali i s tužiteljstvom te sinom pokojnih Talijana.

HRT je jučer objavio jednu snimku njenog izlaganja na ročištu koje je uslijedilo nakon što je na njene izjave reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo.Ona je u veljači 2017. godine u podužem monologu novinarima kazala da je zbog slučaja Horvatinčić doživjela medijski linč i da joj se činilo da se sudi njoj, a ne okrivljenome.

"Mediji ne raspolažu pravim činjenicama niti razumiju pravne termine pa izvještavaju sa suđenja, iako nisu educirani da prenose kaznene rasprave. Vi niste pozvani da iznosite svoje mišljenje, nego samo da izvještavate o tome što se događa na raspravi. Oklevetana sam i osramoćena i nanesena mi je šteta, no nakon 27 godina rada kompetentna sam da provedem i ovaj postupak", poručila je novinarima sutkinja Šupe, tvrdeći da su tijekom prvog suđenja izvještavali neobjektivno, nestručno i iznosili puno neistina.

"Idemo ponovno u postupak. Vi radite svoj posao, a sudsko vijeće će svoj. O mom radu nećete odlučivati vi novinari nego Županijski sud, Vrhovni sud, Ministarstvo pravosuđa i Državno sudbeno vijeće. Vi novinari sigurno nećete ocjenjivati kvalitetu mog rada, a ako mislite pratiti kaznene rasprave, educirajte se", zaključila je sutkinja, opravdavajući se da nije kriva što je suđenje potrajalo godinama, tijekom kojih je čula da je najkorumpiranija sutkinja u Hrvatskoj i da je podijelila milijun krvavih eura.

HND: Sutkinja Maja Šupe zloupotrijebila je pravosudni sustav za obračun s novinarima

Na te izjave reagiralo je Hrvatsko novinarsko društvo koje je osudilo njen postupak. "Sutkinja Maja Šupe trebala bi znati da za svoj rad nije odgovorna samo višim sudovima i Ministarstvu pravosuđa, već i javnosti. Tako i novinari za svoj rad, ako nisu stranka u sudskom postupku, odgovaraju svojim urednicima i redakcijama te javnosti. HND se zalaže za bezuvjetno poštivanje Kodeksa časti hrvatskih novinara i svih profesionalnih standarda pri izvještavanju te na to neprestano upozorava novinare.

Ako sutkinja Maja Šupe smatra da je sa suđenja koje ona vodi netko od novinara izvještavao neprofesionalno može, kao i ostali građani, prijaviti konkretne povrede Kodeksa časti hrvatskih novinara Novinarskom vijeću časti HND-a ili iskoristiti zakonsko pravo na ispravak ili odgovor na objavljenu informaciju.

Ono što svakako ne bi smjela činiti jest u sudnici držati 'lekcije' novinarima o tome kako bi trebali raditi svoj posao. Stoga HND poziva Udrugu hrvatskih sudaca da se ogradi od postupka sutkinje Šupe", stajalo u objavi koju za Izvršni odbor HND-a potpisuje Saša Leković.

Šupe: Ja nisam bijesna sutkinja

A na ročištu kasnije Šupe se nije mogla suzdržati da opet ne komentira novinare.

"Ovo nije nikakva sprdačina, mi radimo ozbiljan posao. Pokušavamo utvrditi činjenice na valjani način, da bi sudsko vijeće moglo donijeti odluke u ovom postupku. Ne da se govori da su hrvatsko pravosuđe i sudac Maja Šupe cirkusant. Ja ne bih voljela da to tako stoji u medijima, na portalima - da je hrvatsko pravosuđe cirkus i da Maja Šupe radi cirkus", rekla je odgovarajući na jedno pitanje tužiteljice koje se na snimci HRT-a ne čuje. Poručila je tužiteljici da je ona svojim pitanjem suđenje ocijenila kao cirkus, a sud kao nestručan i korumpiran.

Osvrnula se i na sina Talijana. "Ne može kazati sin pokojnika da je hrvatsko pravosuđe cirkus".

"Ja nisam, dragi moji novinari, bijesna sutkinja koja se obrušila na novinare. Ja to zaista nisam. Ja sam profesionalac. Ja sam sudac hrvatske države, bijesna sutkinja nisam. Ja bih vas lijepo molila da se ostavite moga imena i prezimena. Mene nije izabrao narod, kako je to reklo i Hrvatsko novinarsko društvo. Malo se educirajte tko bira suce", poručila je.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara