Sutra će u Beogradu biti izrečene presude za ratne zločine u Lovasu 1991.

Sutra će u Beogradu biti izrečene presude za ratne zločine u Lovasu 1991.
Screenshot: YouTube

PRED posebnim Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u četvrtak poslijepodne će biti izrečene presude za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu 1991. u sudskom procesu koji traje već 12 godina.

Suđenje traje 12 godina

Suđenje započeto 2008. okončano je 4. lipnja završnim riječima optuženih Darka Perića, Radovana Vlajkovića, Radisava Josipovića, Jovana Dimitrijevića, Saše Stojanovića i Dragana Kosijera, koji su nijekali krivnju i zatražili oslobađajuće presude.

Okrivljeni Josipović izrazio je žaljenje zbog svih stradalih u Lovasu, ustvrdivši istodobno da u zločinima nije sudjelovao niti je izdavao zapovjedi.

On je rekao da nije znao niti da je polje, na kojem su poginula 22 civila, minirano.

Prvotna optužnica za ubojstva, zlostavljanja i mučenja 69 hrvatskih civila obuhvaćala je 14 optuženih, a među njima četiri pripadnika nekadašnje JNA, četiri mještanina Lovasa, te šest pripadnika paravojne postrojbe Dušan Silni.

Sud ukinuo prvu presudu

Proces je počeo 2008., a za četiri godine ispitana su 193 svjedoka. Presudom 26. lipnja 2012. svi optuženici proglašeni su krivima i osuđeni na kazne zatvora, koje su pojedinačno bile od četiri do 20 godina.

Tu je presudu dvije godine kasnije ukinuo prizivni sud u Beogradu, uz obrazloženje da je "nerazumljiva i proturječna" te da je donesena "uz bitne povrede članaka kaznenog postupka".

Predmet je potom vraćen na ponovni postupak i odlučivanje.

U međuvremenu, tijekom procesa umrlo je pet optuženika, a jedan je postao procesno nesposoban zbog bolesti, tako da se broj optuženih smanjio na osam, a posljedica je bila i promjena optužnice tako da je smanjen i broj žrtava u Lovasu sa 69 na 29 ubijenih.

Presuda neće biti pravomoćna, s obzirom na to da i na nju postoji pravo žalbe, ali novog suđenja za zlodjela u Lovasu neće biti jer prizivni sud, po zakonu, može presudu Višeg suda potvrditi ili preinačiti, ali ne i vratiti proces na početak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara