Sutra dodjela nagrada ˝Pavao Ritter Vitezović˝ i priznanja HMD-a

HRVATSKO muzejsko društvo (HMD) na sutrašnjoj će svečanosti dodijeliti nagradu ´Pavao Ritter Vitezović´ za životno djelo Ivi Maroeviću, te istoimenu godišnju nagradu i dva priznanja za 2001., najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Predsjednica Ocjenjivačkog suda za dodjelu nagrada i priznanja Vesna Girardi Jurkić rekla je da je dobitnik godišnje nagrade ´Pavao Ritter Vitezović´ za 2001. tim od 13 djelatnika koji je izveo stalni, sedmi po redu, postav Etnografskog muzeja u Splitu, najstarijeg etnološkog muzeja u Hrvatskoj koji je utemeljen 1910.

Priznanja HMD-a za 2001. bit će uručena profesoru Tomislavu Šoli za knjigu ´Marketing u muzeju´, te timu koji je postavio izložbu ´Narodna medicina´ u Etnografskom muzeju u Zagrebu, dodala je Girardi-Jurkić, napomenuvši kako je Ocjenjivački sud tu odluku o nagradama i priznanjima donio jednoglasno.

´Profesor Ivo Maroević (1937.), utemeljitelj suvremene hrvatske muzeologije, svojim je znanstvenim i stručnim doprinosom trajno obogatio muzejsku struku pa je stoga Ocjenjivački sud za dodjelu nagrade donio odluku da mu se dodijeli nagrada za životno djelo´, piše, uz ostalo, u obrazloženju nagrade za životno djelo.

Girardi Jurkić je pak kazala kako je tim od 13 djelatnika splitskog Etnografskog muzeja uslijed dobivenih neadekvatnih financijskih sredstava, sam izveo postav u spomenutom muzeju (zidarske radove, tehniku, logistiku, električarske radove i drugo). Sve to, smatra Girardi Jurkić, bilo je vrijedno odavanju priznanja.

Prema riječima predsjednika HMD-a Želimira Laszla, dodjeljivanje nagrada i priznanja Društva obustavljeno je uslijed ratnih događanja u Hrvatskoj kada je i HMD prestalo djelovati. No, od 1997. kada je Društvo ponovno obnovljeno radilo se i na obnavljanju i ponovnom pokretanju dodjele nagrada i priznanja HMD-a, obrazložio je Laszlo.

Girardi Jurkić, koja će nagrađenima na sutrašnjoj svečanosti uručiti nagrade i priznanja, potvrdila je i kako su nagrade novčane, dok su priznanja u obliku diplome.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara