Sutra Međunarodni dan borbe protiv korupcije

U SPOMEN na donošenje Konvencije Ujedinjenih naroda protiv korupcije, koju je među prvima lani potpisala i Hrvatska, sutrašnji dan obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Konvenciju protiv korupcije Opća skupština UN-a usvojila je krajem listopada prošle godine, a svečanost potpisivanja održana je 9. i 10. prosinca u Meridi u Meksiku.

Hrvatska je među prvima potpisala Konvenciju koju je do kraja studenog ove godine potpisalo 113 zemalja, a deset ih je ratificiralo.

Zemlje potpisnice obvezale se se na kriminalizaciju korupcije, kazneni progon počinitelja i razvijanje institucija koje će sužavati prostor za njeno pojavljivanje.

U preambuli Konvencije navedeno je da ona predstavlja međunarodni odgovor na korupciju kao "nadnacionalni fenomen koji utječe na sva društva i sva gospodarstva, tako da je za njenu prevenciju i kontrolu krucijalna uspostava međunarodne suradnje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska podružnica nevladine udruge Transparency International (TI) navodi da je Konvencija prvi globalni pravni instrument usmjeren protiv korupcije, koji uključuje mjere prevencije i kriminalizacije korupcije, kao i međunarodnu suradnju na njenom suzbijanju.

Dakle, zemlje potpisnice bi trebale aktivno međusobno surađivati na prikupljanju dokaza, mogle bi zamrzavati bankarske račune i konfiscirati imovinu osoba osumnjičenih za korupciju i izručivati ih zemljama koje ih traže, ističe TI.

Dodaju da Konvencija, u čiju je izradu bio uključen niz pravnika iz više zemalja, pa i iz Hrvatske, otvara novi prostor u mnogim odredbama, a jedna od najznačajnijih je povrat imovine stečene korupcijom.

No, kako potpis dokumenta nosi velike obveze zemljama potpisnicama, nije bila prevelika gužva za potpisivanje, kaže predsjednik hrvatskog ogranka TI Zorislav Antun Petrović. Tako su primjerice u samoj Meridi Konvenciju potpisali ministri pravosuđa ili unutarnjih poslova iz 73 zemlje, premda je na svečanosti sudjelovalo ukupno 120 delegacija.

Prema posljednjim podacima TI-a, objavljenima u listopadu, percepcija korupcije u Hrvatskoj lošija je nego lani, a s ocjenom 3,5 Hrvatska dijeli 67. mjesto između 146 zemalja obuhvaćenih ovogodišnjim istraživanjem te udruge.

U prošlogodišnjem istraživanju provedenom u 133 zemlje Hrvatska je s ocjenom 3,7 zauzela 59. mjesto, kao i godinu ranije.

Posljednje rezultate čelnici hrvatskog TI-ja prokomentirali su tvrdnjom da Hrvatska, nakon naglog skoka 2000., počinje gubiti bitku s korupcijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara