Sutra počinje Goranovo proljeće

Jubilarno četrdeseto "Goranovo proljeće" pjesnička manifestacija s jednom od najduljih tradicija u Hrvatskoj, otvara se sutra u Lukovdolu, rodnom mjestu Ivana Gorana Kovačića. L

Popis nagrađenih pjesnika, dobitnika nagrade Goran za mlade pjesnike i doista respektabilnog Goranova vijenca za ukupan prinos suvremenoj poeziji, svjedoči o ugledu i značaju nagrade i manifestacije u cjelini, kroz cijelo vrijeme njezina trajanja, izjavio je danas predsjednik "Goranova proljeća" Branko Čegec.

Gotovo da nema značajnijega pjesnika u drugoj polovici prošloga stoljeća koji nije ovjenčan sjajnim, metalnim vijencem, te cijeli niz suvremenih stihotvoraca u svojim biografijama s ponosom bilježi nagrade te naše prestižne pjesničke manifestacije, rekao je.

Po njegovim riječima, to će se potvrditi na sutrašnjem svečanom otvorenju u Lukovdolu, kada će Goranovim vijencem biti nagrađen naš vodeći kantautor, glazbenik i pjesnik Arsen Dedić.

"Goranov vijenac" Dedić dobiva za ispisivanje svojevrsne lirske autobiografije koja je nerijetko prisvajana i čitana kao prostor nostalgije, ali i pobune, gorčine i samoće, neke su od ocjena Prosudbene komisije za dodjelu nagrade.

Druga je važna značajka manifestacije suradnja s francuskom manifestacijom "Proljeće pjesnika" s koje su se upravo vratila petorica hrvatskih pjesnika Zvonimir Mrkonjić, Zvonko Maković, Renata Valentić, Krešimir Bagić i Lidija Bajuk, rekao je Čegec te je izrazio zadovoljstvo što su naši pjesnici vrlo dobro primljeni u Francuskoj.

Danas hrvatski domaćini očekuju dolazak francuskih pjesnika, koji će od 21. do 25. ožujka predstaviti svoje pjesništvo u Lukovdolu, po istarskim gradovima i Zagrebu.

Francuski pjesnici, gosti "Goranova proljeća", predstavnici su srednje i mlađe generacije - Pascal Boulanger, Patricia Castex-Menier, Emmanuel Laugier i Veronique Pittolo.

Antologijski izbor petorice hrvatskih i petorice francuskih pjesnika, sudionika dviju manifestacija, bit će objavljen u dvojezičoj zbirci pjesama na hrvatskom i francuskom, najavio je Čegec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara