Sutra ˝prosvjed šutnje˝ sindikata srednjih škola

Sutra ˝prosvjed šutnje˝  sindikata srednjih škola

OKO 800 članova Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske prosvjedovat će sutra između 12 i 13 sati ispred Ministarstva prosvjete i sporta, dok će se istovremeno u srednjim školama i učeničkim domovima za vrijeme petog školskog sata u prijepodnevnoj smjeni održati ´prosvjed šutnje´.

´Odričući se svojega sredstva za rad - žive riječi, odnosno šuteći ispred Ministarstva prosvjete i u učionicama, izrazit ćemo oštro neslaganje s politikom Vlade i prosvjetnih vlasti prema zaposlenima u srednjim školama i učeničkim domovima´, izjavio je danas novinarima predsjednik sindikata Andrija Puljević.

Puljević kaže da se, unatoč Vladinim tvrdnjama o povećanju plaća zaposlenima u srednjim školama i učeničkim domovima, zapravo ne radi ni o kakvom porastu, budući da u povećani iznos plaća treba ubrojiti i stopu inflacije od 2,8 posto i predviđeni rast BDP-a.

Iznos za plaće u srednjem školstvu u 2002. godini bio je 1,141 milijardu kuna. Uvećan za stopu inflacije od 2,8 posto taj bi iznos bio 1,173 milijarde kuna, a Vlada u prijedlogu proračuna za iduću godinu nudi 1,175 milijarde kuna.

Sindikat ocjenjuje da prijedlog proračuna u odnosu na srednje školstvo nije razvojan, socijalan niti pravedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući aktualne pregovore Vlade i sindikata javnih službi o politici plaća, Puljević je kazao da njegov sindikat prihvaća dar za djecu od 400 kuna i božićnicu od 500 kuna, te regres za iduću godinu od 600 kuna.

Ne pristaje, međutim, na nepromijenjenu osnovicu, koja bi uvećana za stopu inflacije od 2,8 posto trebala iznositi 4.350 kuna, umjesto sadašnjih 4.232 kune.

Posebice ne pristaju na ´trgovanje osnovicom´ sindikata učitelja i znanosti koji umjesto više osnovice traže povećanje broja dana godišnjeg odmora ili plaćeno dopunsko zdravstveno osiguranje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara