Sutra sastanak Račana sa sindikalnim čelnicima o izmjenama ZOR-a

PREDSJEDNIK Vlade Ivica Račan sutra će razgovarati sa čelnicima sindikalnih središnjica, koje su nedavno prekinule pregovore o izmjenama Zakona o radu (ZOR), doznaje se iz sindikalnih krugova.

U Vladinom pozivu sindikatima kao tema sastanka navedena je reforma tržiša rada i radnog zakonodavstva, rekao je Hini predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst.

S obzirom na dnevni red, očito će na sastanku biti riječi o razlozima zbog kojih smo 9. travnja prekinuli pregovore, dodao je.

Pet sindikalnih središnjica prekinulo je pregovore o izmjenama ZOR-a jer Vlada, opravdavajući se obvezama prema međunarodnim financijskim ustanovama, nije uvažila njihove prijedloge oko otpremnina, otkaznih rokova i naknada za nezaposlene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikati inzistiraju na pitanju otpremnina, otkaznih rokova i naknada za nezaposlenost jer bi predloženim izmjenama ZOR-a najviše bili oštećeni stariji radnici, kaže Kunst.

Prije sastanka s Račanom, koji je zakazan za 14 sati, sindikalni čelnici nastojat će dogovoriti zajedničko stajalište.

"Sigurno nećemo pristati na drastično smanjenje otpremnina i skraćenje otkaznih rokova", kaže Kunst.

On smatra da Vladin prijedlog smanjenja otpremnina i skraćenja otkaznih rokova za pola ne mogu ublažiti predložene kompenzacijske mjere, poput povećanja i produljenja naknada za nezaposlenost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara